zondag, 3. juni 2007 - 9:07

De naakte waarheid in hartje Amsterdam

Amsterdam

Tweeduizend vrijwillige ‘naaktmodellen’ moesten zondagochtend vroeg uit de veren om op de foto te gaan voor de Amerikaanse fotograaf en Kunstenaar Spencer Tunick (1967). De kunstenaar is in Amsterdam op uitnodiging van Dream Amsterdam.

In de parkeergarage Europarking aan de Marnixstraat werd het éérste fotografische kunstwerk vastgelegd. Even verderop, aan de Leliegracht, werden opnieuw foto’s gemaakt. Hier stond de fiets centraal.

Vanaf 1992 fotografeert Spencer grote aantallen naakte mensen in de natuur en op openbare plaatsen. Deze naakte afbeeldingen worden abstract door de grote massa’s naakte mensen. De locatie voor de foto's zijn doorgaans steden over de hele wereld. Op 6 mei 2007 fotografeerde hij een record aantal van 18.000 deelnemers op de Zocalo plaza in Mexico City.

Tunick’s doorlopende kunstproject staat symbool voor vrijheid. Zijn beelden zijn abstracties die uitdagen om anders tegen naaktheid en privacy aan te kijken. Zijn foto’s en video’s vormen de getuigen van deze openbare gebeurtenissen. Tunick heeft wereldwijd indrukwekkende installaties gemaakt, waaronder in Barcelona, Buenos Aires, Londen, Melbourne, New York en Sao Paulo. De onthulling van de grootschalige kunstwerken is op zaterdag 23 juni, waarna het werk tot en met eind augustus is te zien.

In April dit jaar heeft de kunstenaar zijn éérste sessie in Nederland gemaakt. Dit vond plaats in een tulpenveld bij Schermerhorn, waar honderden mensen zich door de fotograaf lieten vereeuwigen.
Provincie:
Tag(s):