vrijdag, 21. december 2007 - 9:25

De poema is terug!

Apeldoorn

Op de Vellertheuvel, een voormalige afvalberg in de nieuw aan te leggen wijk Zuidbroek in Apeldoorn is opnieuw een poema gesignaleerd.In een enorme stalen kooi is het silhouet van een groot beest te zien: een kat, een tijger, een poema?

Dichterbij gekomen verandert het beest in een warboel van staaldraden en blijken de kooi en de poema zelfs één en dezelfde vorm te zijn. Zoocryptologie, noemt kunstenaar Maarten de Reus uit Amsterdam dit verschijnsel. Je ziet een poema, maar hij verdwijnt naarmate je hem nadert.

In opdracht van de gemeente Apeldoorn heeft de kunstenaar dit kunstwerk ontwikkeld voor Zuidbroek. Het is een ‘folly’, een landmark, van verre af zichtbaar. Het beeld past ook in de serie kunstwerken die de komende jaren in Zuidbroek en Zevenhuizen gerealiseerd wordt rondom het thema 'verdwijnen en verschijnen'. De wijkraad Zevenhuizen–Zuidbroek is nauw betrokken geweest bij de selectie van dit kunstwerk.

Het kunstwerk, met als titel ‘Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In’, is twaalf meter lang en negen meter hoog. Het beeld bestaat uit 2.000 meter staaldraad, en weegt 3.000 kg. Bij de bouw van het beeld zijn door de aannemers ongebruikelijke en innovatieve constructie methodes ontwikkeld.

Ook het transport was uitzonderlijk: na de voltooiing van het beeld in een enorme hal in Nijmegen werd het in vijf delen gezaagd en op diepladers naar Apeldoorn vervoerd. Daar zijn de delen opnieuw in elkaar gezet en heeft het beeld nu zijn definitieve, prominente plek gekregen.

De officiële en feestelijke onthulling van dit beeld is pas in het voorjaar van 2008, als de Vellertheuvel helemaal is ingericht volgens het gemeentelijke ontwerp.
Provincie:
Tag(s):