zondag, 18. maart 2007 - 11:29

'De Schreeuw' onthuld

Amsterdam

Ondanks een protest tegen de komst van 'De Schreeuw' in het Oosterpark, is zondagmiddag om 15.00 uur het door Jeroen Henneman gemaakte kunstwerk toch onthuld. Henneman ontwierp het beeld in opdracht van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Het kunstwerk verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en is ter nagedachtenis aan de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 in de Linnaeusstraat. In zes opeenvolgende beeltenissen sluit de mond van Theo.

Zon 500 mensen waren naar de onthulling gekomen. Burgemeester van Amsterdam Job Cohen en stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet hielden een toespraak voor dat de zusters van Theo het beeld onthulden. Hans Teeuwen, goede vriend van Theo van Gogh, sloot de onthulling af met een toespraak en een lied.

Een aantal mensen waren naar de onthulling gekomen met spandoeken waar de suggestie op stond dat niet Mohammed B. maar de AID schuldig is aan de moord op van Gogh. Zij gingen er echter weer snel vandoor.

Bij de uitgang van het park werden 'Theo-cactussen' uitgedeeld aan de bezoekers. Dit werd georganiseerd door de bedenkers van de Cactuspeperbus, een interactief monument voor Theo van Gogh.
Provincie:
Tag(s):