vrijdag, 1. juni 2007 - 9:10

De weginspecteur verovert de Rijkswegen

Zeeland

Sinds een aantal jaren leidt Rijkswaterstaat zijn weginspecteurs op. De weginspecteur is een nieuwe functie, die de doorstroming en de veiligheid in de gaten houdt op de Rijkswegen. De primaire taken van deze inspecteur zijn het monitoren van het verkeersbeeld, de doorstroming van het verkeer bevorderen en het veilig stellen en afhandelen van incidenten.

Daarnaast houdt de weginspecteur toezicht op vergunningen, voert inspecties uit en houdt een oogje op de toestand van het areaal. Zij rijden in de citroengele auto’s van Rijkswaterstaat.

De weginspecteur van Rijkswaterstaat is een bevoegd verkeersregelaar op alle Rijkswegen. Hij kan aanwijzingen aan het verkeer geven en het verkeer regelen. Indien deze aanwijzingen niet worden opgevolgd kan de betreffende automobilist geverbaliseerd worden. Dit verbaliseren gebeurt door de politie. De weginspecteur wordt vaak vergeleken met een kantonnier bij bijvoorbeeld Waterschap en/of Provincie. Dit is verklaarbaar omdat vroeger Rijkswaterstaat ook met kantonniers werkte. Een kantonnier is echter op onderhoud gericht terwijl de weginspecteur voornamelijk met het verkeer bezig is. De onderhoudstaken die de weginspecteur had, zijn komen te vervallen. Wat daar voor is teruggekomen zijn verkeersgerelateerde taken.

Ook is de weginspecteur het aanspreekpunt voor de professionele hulpdiensten, zoals brandweer, politie en ambulance, bij incidenten en calamiteiten. Samen met deze hulpdiensten bepaalt de weginspecteur wat er moet gebeuren om de weg weer zo snel mogelijk vrij te krijgen en of er een omleidingsroute moet worden ingesteld. Een andere weginspecteur zorgt op dat moment tevens voor filebewaking aan de staart van de file en geeft daarbij informatie aan de weggebruikers via een informatiedisplay.

Minstens zo belangrijk is de taak van weginspecteur bij pechgevallen en incidenten. De weginspecteur zorgt dan voor beveiliging van de locatie en bepaalt met de betrokken bestuurder de te nemen actie. Als de auto verkeersonveilig staat zal deze naar een veilige locatie gesleept worden om daar op een pechdienst te wachten.

Staat de auto niet onveilig dan zal ter plaatse op de pechdienst gewacht worden. Het mag duidelijk zijn dat de weginspecteur niet de rol van de pechdienst overneemt. De weginspecteur zorgt alleen voor de veiligheid. Hij zal de passagiers veilig in de berm of achter de geleiderail plaatsen om te voorkomen dat iemand aangereden wordt. Hij zal eventueel daarbij een veiligheidsvest verstrekken. Als het regent wordt er een paraplu of een poncho ter beschikking gesteld. Het doel is de automobilist te bewegen zijn voertuig te verlaten en hem of haar richting de veilige berm te bewegen.

Momenteel zijn er acht volledig opgeleide weginspecteurs actief in Zeeland. Er zijn er ook nog acht in opleiding. Zij zullen in juni de opleiding afronden. Hun werkgebied is de A58, de N57, de N59 en de N61. De ervaring leert dat de weggebruikers zeer tevreden zijn over de weginspecteurs en daarom kan met recht gesteld worden dat de weginspecteur de Rijkswegen aan het veroveren is.

Tijdens het Open Huis van Rijkswaterstaat op 9 juni zullen de weginspecteurs zichzelf presenteren en zal hun materieel te bezichtigen zijn. Dit kan op het steunpunt Vierwegen bij Kapelle. Daar is tevens de onderhoudsaannemer met zijn materieel aanwezig. Ook zullen brandweer en politie aanwezig zijn.

Gedurende de dag zullen er twee incidentdemonstraties gegeven worden met medewerking van de brandweer. U kunt onder het genot van een kopje koffie de stands met de verschillende onderwerpen bezoeken. Daarna kunt u ook een bezoek brengen aan de Vlaketunnel. Voor de kinderen is er een skelterparcours en een circuit met radiografisch bestuurbare auto’s aangelegd. Er is ook een wedstrijd voor kinderen, waarbij zij met behulp van een zakcomputer een tekstkar op afstand mogen programmeren.

Op 9 juni wordt ook Open Huis gehouden worden op de Oosterscheldekering en het sluizencomplex Terneuzen. Ook daar bent u van harte welkom.

Zie voor meer informatie:
Provincie:
Tag(s):