maandag, 19. november 2007 - 14:56

Debat over uitbreiding Lelystad Airport

Harderwijk

De gevolgen van de uitbreiding van Lelystad Airport voor de Noordwest-Veluwe en Flevoland, moeten door het rijk en de provincies Gelderland en Flevoland veel beter in kaart worden gebracht, vindt de PvdA Harderwijk.

Volgens afdelingsvoorzitter Paul Hoogland is het noodzaak dat de infrastructurele bedreigingen en kansen interprovinciaal en landelijk worden aangepakt. “Alleen dan lukt het om een bereikbare regio te blijven.�

Woensdag 21 november organiseert de PvdA Harderwijk een debatavond over de uitbreiding van Lelystad Airport en de gevolgen voor Harderwijk en de regio.

Deelnemers aan het debat zijn onder meer de PvdA-Tweede Kamerleden Paul Tang (luchthavendeskundige) en Diederik Samson (specialist openbaar vervoer), PvdA-gedeputeerde Co Verdaas van de provincie Gelderland, de Gelderse PvdA-statenleden Mijnke Bosman en Rob Spiegelenberg en PvdA-wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad. Ook directeur Lex Oude Weernink van Lelystad Airport en buurtcomité Herrie boven Hierden debatteren woensdag mee. Evenals PvdA-gemeenteraadsleden uit Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Dronten en Zeewolde.

Paul Hoogland, voorzitter van de PvdA afdeling Harderwijk en organisator van het debat, is met name blij met de komst van vliegvelddirecteur Oude Weernink, de Haagse parlementariërs Tang en Samson, Gelders gedeputeerde Verdaas en wethouder Fackeldey van Lelystad. “Dat tilt de discussie meteen van lokaal naar interprovinciaal en landelijk niveau, want we willen woensdag vooral van elkaar horen op welke manier we kunnen voorkomen dat bij de gastvrije Poort naar de Veluwe een ongewenste Flessenhals naar Flevoland ontstaat. En dat vraagt om maatregelen in Harderwijk, Arnhem, Lelystad en in Den Haag.�

Als oplossing voor de te verwachten verkeersproblemen, onder andere op de N302 ter hoogte van Harderwijk, zijn de Harderwijkse sociaal-democraten voorstander van een tweede NS-station met een groot parkeertransferium aan de rand van Harderwijk en een rechtstreekse treinverbinding naar het transferium in Lelystad, met als tussenstop Lelystad Airport. Gedacht wordt aan een treinstation met flink wat parkeerplaatsen voor toeristen op het huidige terrein van houthandel Van Beek aan de Zandlaan.

Het openbare PvdA-debat, onder leiding van journalist en communicatieadviseur Jos Kunne, vindt plaats in De Haven van Harderwijk aan de Strandboulevard en begint om 20.30 uur.
Provincie:
Tag(s):