zondag, 21. januari 2007 - 21:29

Debutanten drukken stempel op Sparta-Excelsior

Sparta Rotterdam heeft de eerste derby van dit seizoen gewonnen. De ploeg van trainer Wiljan Vloet was met 2-1 te sterk voor kleine broer SC Excelsior.

De bezoekers kwamen na ruim een kwartier op voorsprong door een doelpunt van debutant Eldridge Rojer. AZ-huurling Kees Luijckx stuurde Andewele Slory weg, die de eveneens debuterende doelman Harald Wapenaar omspeelde en teruglegde op de vrijstaande Rojer. De van Vitesse overgekomen aanvaller kon simpel binnentikken in een leeg doel. Rojer was na 17 seconden al dichtbij een doelpunt, maar zijn inzet ging vlak voorlangs. Lang kon Excelsior niet genieten van de voorsprong. Twee minuten na de openingstreffer legde Jeffrey Vlug een corner op het hoofd van Danny Schenkel, die raak kopte. Spartanen Jason Oost en Haris Medunjanin kregen daarna kansen om de wedstrijd te kantelen, maar verzuimden dat te doen. Pas na ruim een half uur was het Medunjanin die voor de 2-1 tekende. De absolute uitblinker van dit duel kreeg de bal uit een scrimmage voor zijn voeten en twijfelde niet.

Na rust drukte Sparta door, maar grote mogelijkheden leverde dit niet meer op. Sjaak Polak raakte met een afstandschot van ruim dertig meter nog wel de lat. In de slotfase was het zelfs nog even billen knijpen voor de mannen van Vloet. Excelsior kreeg drie goede kansen, maar zowel Guillano Grot, Sebastiaan Steur als Jarda Simr kwamen niet voorbij Wapenaar. Na afloop toonden zowel Vloet als Excelsior-trainer Ton Lokhoff zich tevreden met hun debutanten.