woensdag, 28. maart 2007 - 11:27

Defensie draagt fregat over aan Belgische marine

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap en de Belgische minister van Landsverdediging André Flahaut zijn donderdag 29 maart aanwezig bij de overdracht van het Nederlandse multipurpose fregat Hr.Ms. Karel Doorman aan de Belgische marine. Tijdens de ceremonie, die plaatsvindt op de Marinebasis in Zeebrugge, wordt het fregat door Hare Majesteit Koningin Fabiola gedoopt tot "Leopold I".

Op 22 december 2005 tekenden de bewindslieden Flahaut en Van der Knaap het contract voor de verkoop van twee multipurpose fregatten. Het afstoten van deze twee M-fregatten is een gevolg van de Marinestudie, waarin de toekomstige rol en taken van de Koninklijke Marine is omschreven. Hr.Ms. Karel Doorman is het eerste fregat dat wordt overgedragen. Het tweede fregat, Hr.Ms. Willem van der Zaan, volgt in het voorjaar van 2008. België en Nederland blijven in de toekomst nauw samenwerken bij het onderhoud, de instandhouding en het opwerken van beide M-fregatten.

Sinds de doop door Koningin Beatrix in 1988 heeft Hr.Ms. Karel Doorman ruim 500 duizend zeemijlen afgelegd. Het fregat is in die tijd in verschillende vloot-verbanden ingezet.
Provincie:
Tag(s):