maandag, 22. oktober 2007 - 8:52

Delftse vrouwen aan zet, emancipatie is nog niet af

Delft

De emancipatie in Delft is niet af. Dat blijkt uit een onderzoek dat vijftien Delftse vrouwen op verzoek van wethouder Bolten (Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie) hebben gedaan naar de stand van de emancipatie in de stad. Vier maanden lang hebben zij thema’s onderzocht, zoals arbeidsmarkt, onderwijs, zorg, mannen en bewustwording/beeldvorming. Hun conclusies hebben ze in een kritische klankbordgroep met nog eens vijftien vrouwen doorgesproken, voordat zij het definitieve rapport aan de wethouder aanboden.

Bolten is onder de indruk van het resultaat, dat de vrouwen vorige week in een volle zaal in het Meisjeshuis presenteerden. “In dit rapport staan ideeën en behoeften van vrouwen zelf. Ik lees dat er nog onvoldoende kansen zijn voor vrouwen op de arbeidsmarkt, laat staan in de top van de Delftse ondernemingen. De combinatie van arbeid en zorg kan aantrekkelijker. En ook het anti-armoedebeleid van de gemeente kan bijdragen aan een betere positie van vrouwen.

De Delftse vrouwen hebben in hun rapport heel duidelijk aangegeven dat wij de mannen in het emancipatieproces niet uit het oog mogen verliezen.

Wat mij verder opvalt in het rapport is dat in onze gemeente veel voorzieningen en initiatieven aangeboden worden, terwijl maar weinig mensen daarvan afweten. Er is duidelijk plaats voor een betere informatievoorziening over emancipatie, gezondheids­voorlichting, maar ook over regelingen, subsidiemogelijkheden, kinderopvang en opleidingen.�

Aan het eind van het jaar presenteert wethouder Bolten de beleidsnota Emancipatie aan de gemeenteraad. Zij vindt de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport een vruchtbare basis voor het te ontwikkelen beleid.

In dezelfde week dat het rapport “Delftse Vrouwen aan zet� verscheen, zag toevallig ook de emancipatienota van Minister Plasterk het licht. Een aantal thema’s die Plasterk naar voren haalt komen ook aan bod in de Delftse nota. Op 22 oktober praten Wethouder Bolten en minister Plasterk met elkaar over emancipatie.
Provincie:
Tag(s):