woensdag, 4. april 2007 - 11:58

Delta moet splitsen, vrees voor banenverlies

Regio

De energiebedrijven Nuon, Essent, Delta en Eneco lijken niet meer te ontkomen aan een gedwongen afsplitsing. Dit bleek dinsdagavond tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil met deze gedwongen splitsing zorgdragen dat de Nederlandse energienetwerk niet de buitenlandse markt zal opgaan.

Met deze maatregel blijft het netwerk, dat in Nederlandse bodem ligt, in overheidshanden en zal hiermee de energievoorziening in Nederland niet in gevaar kunnen komen. De minister krijgt steun van de Tweede Kamer waardoor de energiebedrijven niet lijken te ontkomen aan een splitsing.

Nuon en Essent hebben zeer recent nog aangegeven te willen fuceren om zo uit te groeien tot een internationale onderneming. Leverancier Delta is voornemens een groot Belgisch afvalverwerkingsbedrijf overnemen. Wanneer dit, door de plannen van de minister geen doorgang kan vinden, zullen volgens het bedrijf 1300 van de 1600 arbeidsplaatsen op het spel staan.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zal uiteindelijk beslissen of de fusie tussen Nuon en Essent mag doorgaan. Eerder heeft de NMa aangegeven dat een fusie tussen deze twee een te grote dominante positie zal zijn voor de Nederlandse markt.
Provincie:
Tag(s):