vrijdag, 20. april 2007 - 9:11

Den Haag wil af van ambtelijke taal

Den Haag

‘Indien’, ‘derhalve’ en ‘deswege’. Drie voorbeelden van ouderwetse woorden die de gemeente Den Haag niet meer wil gebruiken. Een speciaal woordenboek voor ambtenaren biedt straks oplossingen. Want ‘indien’ is gewoon ‘als’. En ‘daarom’ is beter dan ‘derhalve’ of ‘deswege’.

Donderdag ontving wethouder Frits Huffnagel (verantwoordelijk voor onder andere Personeel en Organisatie) het eerste exemplaar van ‘Het Helder Haags Woordenboek’. Het woordenboek moet ambtelijke woorden uitbannen. Het geeft alternatieven voor meer dan vijfhonderd ambtelijke termen.

De meest ergerlijke termen worden gemeentebreed in het tekstverwerkingsprogramma Word geïnstalleerd. Zodra een ambtenaar van de gemeente een ouderwets of moeilijk woord gebruikt, suggereert het tekstprogramma het gebruik van een eenvoudiger woord met dezelfde betekenis. Zo wil de gemeente het gebruik van woorden zoals ‘indien’ beëindigen.
Wouter de Koning van de gemeente Den Haag verzamelde ambtelijke termen en voorziet ze in de uitgave van moderne synoniemen. Het woordenboek is gratis voor iedere ambtenaar van de gemeente Den Haag.
Provincie:
Tag(s):