woensdag, 13. juni 2007 - 16:28

Depressie kost € 1,3 miljard per jaar

Groningen

Per jaar lijden er in Nederland driekwart miljoen mensen aan een depressie. Van alle volwassen Nederlanders heeft 1 op de 5 ooit een depressie gehad. Naast het persoonlijk lijden brengt dit veel maatschappelijke kosten met zich mee: circa 660 miljoen aan ziektekosten en een vergelijkbaar bedrag aan ziekteverzuim en verlies van arbeidsproductiviteit. Samen goed voor 1,3 miljard euro per jaar.

Uit onderzoek is bekend dat een depressie, indien vroeg gesignaleerd, adequaat kan worden aangepakt en zelfs kan worden voorkomen. Veel mensen zijn onbekend met symptomen van een depressie. Daardoor lijden mensen onnodig lang en bestaat het risico dat klachten verergeren. Door er snel bij te zijn, zijn klachten vaak met eenvoudige maatregelen terug te dringen. Preventie van depressie loont dus.

Op 14 juni worden de kabinetsplannen voor de komende periode bekend gemaakt. Minister Klink van VWS heeft al laten doorschemeren dat preventie hoog op het lijstje staat. GGZ Nederland gaat ervan uit dat depressiepreventie daar bij staat, maar ook dat de minister bereid is geld en energie te steken in een actieprogramma.
Provincie:
Tag(s):