zaterdag, 24. februari 2007 - 12:56

Derde seizoen Trials van start

Assen

Op het TT-circuit in Assen start vrijdag 2 maart het derde Trials-seizoen. Dit jaar kunnen 1.500 jonge automobilisten uit de provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Limburg op drie plaatsen deelnemen aan deze rijvaardigheidstest. In twee jaar tijd is Trials uitgegroeid tot een succesvol programma dat zorgt voor meer (verkeers)veiligheid op het platteland.

Ook dit jaar hebben zich weer enkele dramatische ongelukken voorgedaan, waarbij jonge bestuurders en passagiers zijn omgekomen. Uit onderzoek blijkt dat automobilisten van 18 tot 24 jaar viermaal zoveel kans lopen bij een ongeval betrokken te raken als oudere automobilisten. Jongens tot 24 jaar lopen zelfs een zesmaal hogere kans betrokken te raken bij een ongeval. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom speciaal voor deze doelgroep de rijvaardigheidstest Trials opgezet.

Jonge automobilisten kunnen met Trials in een dagvullend programma op de circuits in Assen, Drachten en Niederrhein ervaren 'wanneer de auto de macht overneemt en je zelf de macht over het stuur verliest'. Het programma bestaat uit diverse onderdelen, zoals het remmen op nat wegdek, het maken van een noodstop en rijden in een vrachtwagen. Ook ervaren de jongeren wat het is als hun wagen in de berm terechtkomt.

Trials is in 2005 gestart als een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, verkeersveilig-heidsorganisatie VVN, de provincie Drenthe en alle Drentse gemeenten. Inmiddels hebben meer dan 1.000 jongeren tot 27 jaar deelgenomen aan de rijvaardigheidstrainingen. In het najaar van 2006 is Trials in Limburg, Friesland en Groningen van start gegaan. De Trials-organisatie hoopt dit jaar het programma ook in andere provincies te kunnen aanbieden.
Provincie:
Tag(s):