maandag, 15. januari 2007 - 12:32

Dierenarts voor de minima

Rotterdam

Maandag is de eerste dierenartspraktijk in Nederland voor de minima geopend in het Rotterdamse Dierenopvangcentrum.
Mensen met een uitkering komen steeds vaker in financiële problemen als hun huisdier ziek wordt. Niet zelden wordt een dier om deze reden afgestaan of zelfs ingeslapen.

Ook de GGD Rotterdam komt tijdens huisbezoeken dikwijls schrijnende gevallen tegen. De mensen hebben het al erg moeilijk omdat zij de financiële huishouding niet op orde hebben en al helemaal geen geld hebben om dieren die ziek zijn, door een dierenarts te laten helpen. De Dierenbescherming Rijnmond wil juist deze groep mensen en dieren de helpende hand bieden.

In het Dierenopvangcentrum is een nieuwe dierenartspraktijk juist voor dit doel ingericht. Huisdierenbezitters die zich kunnen legitimeren en kunnen aantonen dat zij een uitkering hebben, kunnen van deze praktijk gebruik maken. Via een afsprakenspreekuur kunnen de mensen zich dagelijks aanmelden voor een consult.

Door steun van de Dierenbescherming Rijnmond en diverse sponsoren kunnen de tarieven laag gehouden worden. De Dierenbescherming Rijnmond verwacht dat dit initiatief zal bijdragen aan vele dierenwelzijn- aspecten.

Mensen stellen nu nog vaak een behandeling uit vanwege de kosten. Het probleem wordt bij het dier echter steeds groter, waardoor de behandeling ook langer zal gaan duren en kostbaarder zal worden. Wanneer de financiële drempel lager ligt zullen meer mensen sneller gebruik maken van de dierenarts en komt dit uiteindelijk het dier ten goede.
Ook sterilisatie en castraties van katten, alsmede het vaccineren van honden en katten zullen ten goede komen van het dier.

Nu nog lopen vele katten niet geholpen rond, omdat de eigenaar het te duur vindt. Gevolg hiervan is dat een niet gesteriliseerde poes jaarlijks gemiddeld 8 kittens kan werpen.
Besmettelijke ziekten zoals de Parvo bij honden en de niesziekte bij katten kunnen zich uitbreiden, indien dieren niet hiertegen zijn gevaccineerd.

In Engeland en Duitsland zijn deze dierenartspraktijken voor de minima al een groot succes. In het asiel in Berlijn, het grootste centrum van Europa, wordt deze mogelijkheid door veel huisdierenbezitters met een uitkering dagelijks gebruikt.
Provincie:
Tag(s):