vrijdag, 16. maart 2007 - 17:21

Digitale borden bij school maken het verkeer veiliger

Ede - Op maandag 19 maart onthult wethouder van verkeer, Peter van 't Hoog, drie digitale borden bij CBS Nederwoud in Lunteren. Deze borden lichten bij het in- en uitgaan van de school op met de tekst: 'zone 60 School!', zodat het verkeer weet dat ze rekening moeten houden met de kinderen. Het is voor het eerst dat dergelijke borden worden geplaatst.

De CBS Nederwoud ligt aan de Kruisbeekweg, waar maximaal 60 km per uur mag worden gereden. Daarom is de keuze op deze school gevallen. Het gaat hier om een proefopstelling. Bij succes kunnen de borden eventueel ook op andere locaties geplaatst worden.

De digitale borden zijn een gezamenlijk initiatief van bedrijf DavinaSon Europe BV, de gemeente Ede en de school. DavinaSon heeft de borden ontworpen en heeft ze met hulp van drie andere bedrijven kosteloos laten maken. Wetac uit Ede leverde de accu’s, Jongbloed uit Lunteren deed het laswerk en Pol uit Heteren leverde de palen en beugels. De borden werken op zonne-energie en zijn dus ook vanuit milieuoogpunt een verantwoorde zaak.

De borden zijn voor het hele komende schooljaar geprogrammeerd. Met schoolvakanties en dergelijke wordt dus rekening gehouden. De programmering loopt via de zogenoemde Atoomklok in Frankfurt. Deze zorgt ervoor dat de borden automatisch vier keer per dag aan- en uitgaan. Bij het ingaan van de school werken de borden een half uur; bij het uitgaan een kwartier.
Provincie:
Tag(s):