vrijdag, 12. januari 2007 - 10:22

DNA-gesignaleerden thuis opgehaald

Friesland

Woensdag heeft de politie in Sneek en Drachten DNA-gesignaleerden thuis opgehaald omdat ze zich niet hadden gemeld bij het politiebureau om DNA-materiaal af te staan.

In Sneek werden in totaal acht personen opgehaald en in Drachten was dat er één. Alle negen personen werden overgebracht naar het politiebureau, waar ze alsnog DNA-materiaal afstonden.

Sinds de invoering van de DNA-wetgeving op 1 februari 2005 worden veroordeelden voor delicten van vier jaar of meer, zoals mishandeling of openlijke geweldpleging, in Nederland opgeroepen hun DNA af te staan. De politie Fryslân heeft een wekelijks spreekuur voor de afname van DNA. Wanneer veroordeelden niet verschijnen op dit speciale spreekuur worden ze door politie opgehaald om als nog hun DNA-materiaal af te staan.

Al het afgenomen DNA wordt aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Het NFI slaat alle DNA-profielen op in de landelijke DNA-databank. Door het matchen van deze profielen, met aangetroffen DNA van onopgeloste misdrijven, kunnen verschillende misdrijven wellicht toch worden opgelost.
Provincie:
Tag(s):