woensdag, 25. april 2007 - 9:27

Dordrecht wordt als onveiligste gemeente ervaren

Dordrecht

Dordrecht wordt ervaren als de meest onveilige gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde "Alternatieve Misdaadmeter" over het jaar 2006. Roermond staat op plaats 2, Heerlen op positie 3. Opvallend genoeg neemt de gemeente Eindhoven een 15e positie in. In het onderzoek worden bezoekers gevraagd hoe zij de veiligheid in hun stad ervaren op een schaal van 1-6. Meer dan 7000 personen deden in 2006 mee aan het onderzoek. Alleen steden met meer dan 30 stemmen zijn in de resultaten van het onderzoek meegenomen.

De Alternatieve Misdaadmeter "meet" de gevoelens van veiligheid of onveiligheid, in tegenstelling tot de Misdaadmeter 2006 van het Algemeen Dagblad, die zich baseert op cijfers van de 25 politiekorpsen die Nederland telt. In deze cijfers ontbreken echter delicten waar geen aangifte over wordt gedaan. Dit is een van de redenen dat er een duidelijk verschil kan zijn tussen de officiële statistieken en de gevoelens van burgers.

De cijfers van de Alternatieve Misdaadmeter tonen enkele opvallende verschillen. Zo neemt Eindhoven niet de nummer 1 positie in zoals bij de officiële politiestatistieken, maar wordt ervaren als een minder criminele gemeente (positie 15) dan Dordrecht (positie 1). Dit tot tevredenheid van de gemeente Eindhoven. Perswoordvoerster van de gemeente Eindhoven: "De resultaten verkregen door Misdaadkaart.nl hebben mij niet verbaasd. Uit ons interne onderzoek Veiligheidmonitor komt naar voren dat er een stijgende lijn is wat betreft het veiligheidsgevoel van de inwoners van Eindhoven."
Provincie:
Tag(s):