donderdag, 22. november 2007 - 13:30

Dorpspomp voor Zandvoort

Zandvoort

De woningcorporatie EMM, Rotary Zandvoort en Gemeente Zandvoort hebben op woensdag 21 november de nieuwe dorpspomp in het Gasthuishofje in gebruik genomen. Dat deden zij toepasselijk door het oppompen van de eerste liters water. Daarmee heeft Zandvoort sinds lange tijd weer een echte dorpspomp.

De dorpspomp gaat precies doen wat het woord zegt: voor Zandvoort water oppompen. Het is helaas geen drinkwater – maar je kunt er wel lekker je handen mee wassen of de planten ermee water geven, zoals de bewoners van het Gasthuishofje ongetwijfeld zullen doen. Het water is fris, want afkomstig van vele meters onder het straatniveau.

De gekozen locatie op het Gasthuishofje vermindert de kans op vandalisme en heeft een toegevoegde waarde voor het Gasthuishofje – de bewoners kunnen ervan gebruikmaken. Het geeft het 'moderne Rijksmonument' een extra accent.

De nieuwe dorpspomp is een replica van de oorspronkelijke dorpspomp, die tijdens de herinrichting van het Gasthuisplein is verwijderd met toen al de bedoeling 'm te plaatsen in het hofje. Deze oorspronkelijke pomp was op zijn beurt ook een replica. De Rotary Zandvoort heeft deze destijds aan de gemeente Zandvoort geschonken. In eerste instantie is gekeken of de oude pomp kon worden verplaatst.

De oorspronkelijke pomp verkeerde door vandalisme en weersinvloeden in een dusdanig slechte staat dat dit niet kon en omdat reparatie niet mogelijk was is er een nieuwe pomp gemaakt. De nieuwe, zo is de verwachting, is beter bestand tegen vandalisme en de weersinvloeden. Het maken van de nieuwe pomp heeft veel tijd gekost. Hij komt van ver: wie straks water oppompt voor z'n planten of bloemen, zal niet beseffen dat het Chinees vakwerk is.
Provincie:
Tag(s):