dinsdag, 29. mei 2007 - 17:36

D'r Joep ziet Abraham

Kerkrade

De gemeente Kerkrade heeft het initiatief genomen om een feest voor d’r Joep te organiseren. De aanleiding hiervan is dat het op 16 juni aanstaande precies 50 jaar geleden is dat het standbeeld De Mijnwerker (in de volksmond d’r Joep genoemd) werd onthuld. Het beeld werd ontworpen door kunstenaar Wim van Hoorn.

D’r Joep is het symbool van de Kerkraadse mijnwerkers, maar hij is in de loop der jaren ook uitgegroeid tot het symbool van de stad Kerkrade. Het standbeeld staat op de Markt in het centrum van Kerkrade en is volgens de gemeente zelfs een nationaal monument voor de mijnwerkers.

In samenwerking met diverse Kerkraadse verenigingen en instellingen is er voor zaterdag 16 juni een feestprogramma opgesteld.

In de middaguren zal een plaquette bij d’r Joep worden onthuld. Dit wordt op gepaste wijze muzikaal begeleid. Gehoopt wordt dat er zoveel mogelijk oud-mijnwerkers bij aanwezig zullen zijn.

In de maand juni houdt het gemeentelijk archief een fototentoonstelling over het 50-jarig bestaan van de ‘ereburger’ d’r Joep. De VAZOM organiseert in samenwerking met de bibliotheek een lezing over d’r Joep en het Kerkraadse mijnverleden. Ook het Industrion zal in deze maand extra aandacht besteden aan het mijnverleden van Kerkrade en het 50-jarig bestaan van d’r Joep.
Provincie:
Tag(s):