maandag, 22. januari 2007 - 17:31

Drie gewonde militairen terug in Nederland

Soesterberg

Drie van de vijf Nederlandse militairen die vorige week gewond raakten bij een aanslag in Afghanistan, zijn maandagmorgen teruggekeerd op de vliegbasis Soesterberg. Zij zijn opgevangen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Dit heeft het ministerie van Defensie maandagmiddag bekendgemaakt.

Twee andere gewonden liggen voor verdere behandeling in het ziekenhuis bij Kandahar Airfield. De aanslag vond afgelopen vrijdagmiddag plaats in de omgeving van patrouillebasis Poentjak, nabij de Baluchi-pas.

De eerste berichten luidden dat een patrouille van Task Force Uruzgan was getroffen door een bermbom. Later werd duidelijk dat het om een zelfmoordaanslag ging met een voertuig dat was ingereden op een van twee YPR-en. Na de explosie ontstond een vuurgevecht, waarbij de Nederlandse troepen werden ondersteund door een Apache gevechtshelikopter.

De vijf gewonden zijn per helikopter afgevoerd naar het hospitaal op Kamp Holland in Tarin Kowt en vervolgens naar de grotere hospitalen in Kandahar getransporteerd. Drie van hen, een 22-jarige korporaal, een 21-jarige korporaal en een 21-jarige soldaat-1 van de landmacht werden daarna vervoerd naar de Britse basis Brise Norton en per SOS International overgevlogen naar Soesterberg.

Bij de andere twee gewonden gaat het om een 24-jarige eerste luitenant van de landmacht en een 28-jarige eerste luitenant van de luchtmacht.
Provincie:
Tag(s):