vrijdag, 23. maart 2007 - 10:13

Drie jongemannen aangehouden na honderden vernielingen

Leeuwarden

Een 19-jarige Leeuwarder is dinsdagavond op de Sem Dresdenstraat op heterdaad aangehouden op verdenking van het vernielen van een abri. Later die avond is nog een 16-jarige Leeuwarder in zijn woning aangehouden voor betrokkenheid bij de vernieling. Na onderzoek bleek dat de twee verdachten vanaf half februari in de wijken Bilgaard en Westeinde een grote reeks vernielingen hadden gepleegd. Later werd ook nog een derde jongeman aangehouden, de drie jongens hebben grote schade aangericht in diverse wijken en dorpen.

Deze vernielingen pleegden ze samen met een 16-jarige Leeuwarder. Deze verdachte is woensdag in zijn woning aangehouden. Tijdens het verhoor bekenden de drie verdachten dat ze in de wijk Westeinde ruim 70 autobanden hadden lekgestoken. Daarnaast waren in de wijk Bilgaard autobanden van ongeveer 10 tot 15 auto's het doelwit van vernieling. In Bilgaard vernielden ze de ramen van het wijkgebouw. Begin maart werden in de Bildtsestraat diverse autospiegels van geparkeerde auto’s vernield.

De politie heeft hier echter maar paar aangiftes van ontvangen. Gedupeerden worden in het kader van schadevergoeding en het politieonderzoek opgeroepen om alsnog aangifte te komen doen. Dat kan bij één van de politiebureaus in Leeuwarden of via www.politie.nl/friesland. Het trio bracht ook graffiti aan op de muren van een school in Westeinde. Hierbij kregen ze hulp van twee Leeuwarders die hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op het politiebureau ontvangen. De twee 16-jarige Leeuwarders en de 19-jarige Leeuwarder zijn verhoord, twee daarvan zijn daarna weer vrijgelaten. Een 16-jarige Leeuwarder zit nog ingesloten en wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris.
Provincie:
Tag(s):