maandag, 17. december 2007 - 9:39

Duitse ontwikkelings-organisatie naar Uruzgan

Den Haag

De Nederlandse regering heeft een driejarig contract van 34 miljoen euro getekend met de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ (Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit) gericht op de opbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan.

Het programma richt zich met name op de aanleg van wegen, ontwikkeling van landbouw en versterking van het lokaal bestuur. GTZ heeft dergelijke projecten met veel succes in andere Afghaanse provincies uitgevoerd en minister Koenders voor Ontwikkelingsamenwerking is dan ook enthousiast over de samenwerking met de Duitse organisatie.

“De regering heeft beloofd nog meer aandacht te besteden aan opbouwactiviteiten in Uruzgan en de samenwerking met GTZ is een eerste belangrijke stap�, aldus Koenders.

GTZ zal een belangrijke weg tussen Chora en Taren Kowt in Uruzgan aanleggen, die de handel en ontwikkeling in de provincie ten goede zal komen. Daarnaast richt GTZ zich op het verbeteren van toegang tot markten voor boeren, het opzetten van kleine bedrijven en coöperaties, en inkomensgenererende projecten. GTZ zal ook het provinciale- en districtsbestuur helpen bij het zo goed mogelijk uitvoeren van hun taken.

Minister Koenders verwacht veel van de Duits-Nederlandse samenwerking. “Het is niet alleen een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van Uruzgan, maar ook versterking van het lokale bestuur, waardoor het Afghaanse gezicht van de opbouw wordt vergroot�, aldus Koenders.

De ondertekening van het contract met GTZ komt voor het debat over Afghanistan vanmiddag in de Tweede Kamer. Minister Koenders neemt vanochtend nog deel aan een dag van het VNO/NCW, waarin bekeken wordt hoe vanuit het Nederlandse bedrijfsleven een bijdrage geleverd kan worden aan de opbouw in Uruzgan.
Provincie:
Tag(s):