maandag, 16. april 2007 - 20:55

Eérste barbecue-slachtoffer een feit

Klaaswaal

Een 11-jarige jongen uit Klaaswaal is zondag aan het eind van de middag ernstig gewond geraakt nadat hij brandgel op een warme barbeque gooide. Dit had een ontploffing tot gevolg waarbij de jongen 30% van zijn lichaam verbrandde.

De jongen ging met zijn familie barbecuen. Omdat de kolen niet direct gloeiden, pakte de 11-jarige een kan van 5 liter die gedeeltelijk was gevuld met gel om vuurpotten te vullen. De gel stond al 5 jaar in de berging en was behoorlijk ingedikt. Op het moment dat de jongen de gel op de kolen gooide, ontplofte de gel en raakte de jongen vol op het lijf. De brandende gel kwam op zijn kleding en vatte vlam. Door de samenstelling van de gel bleef het branden. Uiteindelijk lukte het de familie om de vlammen te doven.

Het slachtoffer raakte verbrand over zo’n 30 procent van zijn lichaam. De traumahelikopter werd ingezet om eerste hulp te verlenen. De 11-jarige werd met spoed naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Door de brandbare gel raakten ook drie andere familieleden gewond. Zij liepen kleine blaren op. De drie hoefden niet behandeld te worden.

De hulpdiensten politie, brandweer ambulance en de Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwen met klem voor het gebruik van brandgel bij het aansteken van een barbecue. Dit is levensgevaarlijk. De gel is hier niet voor bedoeld. Gebruik voor de barbecue de enkel daarvoor bestemde middelen zoals kooltjes –briketten.
Provincie:
Tag(s):