maandag, 5. november 2007 - 11:08

Eérste groene golf voor fietsers in Amsterdam

Amsterdam

In de Raadhuisstraat in Amsterdam is sinds deze maand een groene golf gerealiseerd voor fietsers die vanaf het Paleis op de Dam naar de Prinsengracht fietsen en omgekeerd. Dit maakt de gemeente bekend. Daarnaast is ook de doorstroming van het openbaar vervoer in de richting stad-uit hierdoor verbeterd.

Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer): “Amsterdam is een van de belangrijkste fietssteden ter wereld en ik ben blij dat wij als gemeente Amsterdam deze Nederlandse primeur
hebben. Fietsen in Amsterdam moet aantrekkelijk en veilig zijn en deze groene golf draagt daaraan bij.�

De verkeerslichten op de route hebben vaste groentijden die op elkaar zijn afgestemd. Als fietsers met een gemiddelde snelheid van ongeveer 15 tot 18 km/u door de
Raadhuisstraat rijden, springen de verkeerslichten achtereenvolgens op groen en hoeft men niet te wachten. Voor fietsers in de richting stad-uit betekent dit over het algemeen doorfietsen tot aan de Marnixstraat, tenzij de voetgangersoversteekplaats op de Rozengracht op rood springt.

Uit onderzoek blijkt dat de groene golf voor fietsers ook een positief effect heeft op de doorstroming van het openbaar vervoer: Trams hebben op dit traject een kortere reistijd van ongeveer anderhalve minuut, bussen stad-uit boeken een tijdwinst van gemiddeld drie minuten. Autoverkeer doet er in de richting stad-uit ongeveer ¾ minuut langer over. Voorheen gold er op dit traject een groene golf voor auto’s, maar die bleek in de praktijk niet te werken omdat auto’s geen constante snelheid behielden. Bovendien werd het openbaar vervoer vertraagd.

De groene golf voor fietsers maakt onderdeel uit van het Actieplan Dynamisch Verkeersmanagement 2007 waarmee het college van B&W in april jl. heeft ingestemd. In het actieplan staat een aantal maatregelen dat snel uitvoerbaar is, zoals aanpassingen van de verkeersregelinstallaties op de belangrijkste doorgaande wegen. Andere maatregelen voor fiets dan de groene golf zijn onder meer de wachttijdvoorspellers. De gemeente onderzoekt nieuwe technieken en doorgaande routes om de doorstroming van openbaar vervoer, fiets en auto te verbeteren.
Provincie:
Tag(s):