woensdag, 21. november 2007 - 14:55

'Echte kanshebbers Idols zijn al ervaren'

Utrecht

‘Wannabe-popsterren’ die meedoen aan de tv-talentenjacht Idols maken vooral kans op een plek in de finale als ze uit een muzikale familie komen en muziekles hebben gevolgd. Daarnaast blijken kanshebbers zichzelf wel sexy te vinden, maar hebben ze juist vaker last van plankenkoorts.

Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie naar de individuele verschillen tussen Idols-kandidaten, onderdeel van het onderzoeksproject ‘Carrières van Muzikanten’, van communicatiewetenschapper en popmuziekspecialist drs. Koos Zwaan van de Universiteit Utrecht.

Zwaan onderzocht 392 kandidaten die meededen aan Idols 3, de editie van 2006. Wereldwijd is dit onderzoek uniek, omdat onderzoekers niet eerder de mogelijkheid kregen om deelnemers van de Idols-talentenjacht direct te ondervragen. Hoewel iedereen zonder ervaring mee mag doen aan de audities van Idols, is de belangrijkste conclusie van Zwaan dat de groep van kanshebbers beschikt over podiumervaring en zich serieus richt op een muzikale carrière. De deelnemers die na de eerste auditierondes overblijven, zijn veelal getrainde vocalisten.

Sexy
Het onderzoek wijst erop dat de meest succesvolle kandidaten zichzelf meer sexy vinden dan de andere kandidaten. Opvallend is bovendien dat de finalisten vaker onzeker zijn over hun muzikale kwaliteiten. Uit eerder onderzoek blijkt dat veel muzikanten last hebben van plankenkoorts; een specifieke vorm van onzekerheid. Gecombineerd met meer ervaring met optreden, kan deze onzekerheid juist leiden tot betere prestaties. Dit is waarschijnlijk ook het geval bij de Idols-finalisten.

Vergelijking met afvallers
Onder de 392 onderzochte kandidaten bevonden zich 23 kandidaten die na de auditierondes overbleven. Gedurende de rest van de uitzendingen werden zij gevolgd in de afvalrace naar de finale en vergeleken met de groep die tijdens de auditieronde al afviel. Koos Zwaan keek naar de invloed van een groot aantal mogelijke succesfactoren zoals afkomst, persoonlijkheid, motivatie en professionaliteit.

Carrières van muzikanten
Deze studie naar het succes van Idols-kandidaten maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Carrières van Muzikanten’. Hierin wordt gekeken naar de carrièreontwikkeling van een groep popmuzikanten en afgestudeerden van diverse conservatoriumopleidingen in Nederland. Doel van het project is om te achterhalen welke factoren van invloed zijn op het carrièresucces van muzikanten. Drs. Koos Zwaan (promovendus) doet dit onderzoek onder begeleiding van prof.dr. Tom ter Bogt, bijzonder hoogleraar popmuziek aan de Universiteit Utrecht.
Categorie:
Tag(s):