vrijdag, 27. april 2007 - 19:24

Echtpaar aangehouden voor diplomahandel

Eindhoven

De politie heeft deze week een Rotterdams echtpaar van 47 (man) en 48 (vrouw) jaar oud aangehouden. Zij worden verdacht van het vervalsen en verkopen van diploma’s. Het onderzoek naar deze fraude startte de politie na een aangifte van een directeur van een scholengemeenschap in Eindhoven op 30 november van het vorige jaar. Hij reageerde op een item in het NOS-journaal van 28 november 2006.

Na een uitgebreid onderzoek bleek dat het echtpaar via internet allerlei diploma’s aanbood. Niet alleen diploma’s van het middelbaar onderwijs maar ook van HBO-opleidingen, informatica, opticien, lerarenopleidingen, SPD enz. De kopers konden aangeven welke puntenlijst zij erbij wilden hebben. De verdachten maakten de diploma’s na van originele diploma’s.

De overdracht van de diploma’s gebeurde op diverse plaatsen waaronder Rotterdam en Eindhoven. De kopers betaalden afhankelijk van het diploma 300 tot 400 euro.

De politie heeft inmiddels zicht op tenminste vijftig afnemers van diploma’s en heeft er al 21 gehoord. Het gaat hierbij in een aantal gevallen om personen die wel de opleiding gedaan hebben, maar niet zijn geslaagd. Een aantal van hen heeft het vervalste diploma al gebruikt bij sollicitatie of bevordering. Tegen de kopers wordt ook proces-verbaal opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):