woensdag, 23. mei 2007 - 16:04

Een nieuwe toekomst voor traditionele sieraden

Nijmegen

Is er nog toekomst voor de sieraden die horen bij traditionele klederdrachten? Die vraag vormt de basis voor de tentoonstelling Het sieraad in de steigers. Traditie als uitdaging, die vanaf 15 juni te zien is in CODA. New Traditional Jewellery toont werk van sieradenmakers uit de hele wereld, die nieuwe vormen en toepassingen zochten voor historische klederdrachtsieraden.

Het leidde onder meer tot armbanden gemaakt van Nederlandse klompen en moderne broches voor Japanse kimono’s, maar ook tot speciale rouwsieraden in aansluiting op een verdwenen traditie. De resultaten van deze zoektocht zijn van 15 juni tot en met 5 augustus te zien in De Verdieping, boven CODA Kenniscentrum. De toegang tot de tentoonstelling Het sieraad in de steigers. Traditie als uitdaging is gratis.

Voor Het sieraad in de steigers werden internationale kunstenaars gevraagd de uitdaging aan te gaan om een traditioneel sieraad uit een klederdrachttraditie te kiezen en daarvoor een nieuwe vorm en/of toepassing te bedenken. Ruim tweehonderd sieradenmakers gingen op deze uitdaging in. Na selectie door een vakjury bleven er vijfenveertig deelnemers over. Het resultaat is een indrukwekkende collectie borstsieraden, colliers, kragen, oorijzers, windsels, ringen, gespen en armversierselen.

Veel sieradenmakers verdiepten zich in de betekenis die sieraden vroeger hadden: aan welke eisen moest een rouwsieraad voldoen of een talisman? Het vertalen van deze eisen in moderne vormen leverde verrassende resultaten op. Een ding hebben al deze makers gemeen: ze voegen een nieuw en eigentijds hoofdstuk toe aan de lange geschiedenis van sieraden uit een eeuwenoude kostuumtraditie.

De tentoonstelling Het sieraad in de steigers. Traditie als uitdaging komt voort uit een ontwerpwedstrijd die in december 2006 werd gehouden als onderdeel van de beurs Jewellery and Silver Design Fair SIERAAD in de RAI in Amsterdam.

De vakjury bestond uit: Carin Reinders (directeur CODA Museum), Herman Hermsen (sieraadontwerper en Professor Fachhochschule Düsseldorf University) en Fred W. Brom (Steltman juwelier Denhaag). Van alle 45 deelnemers is nu werk in CODA te zien tijdens de tentoonstelling Het sieraad in de steigers. Traditie als uitdaging.
Provincie:
Tag(s):