dinsdag, 19. juni 2007 - 13:25

Eerst 'hufter-proof aso-woningen' betrokken

Amsterdam

Dinsdag hebben de eerste bewoners hun speciale 'aso-woning' in stadsdeel Westerpark betrokken. In samenwerking met de Algemene Woningbouw Vereniging, Woonstichting De Key en opvanginstelling HVO-Querido zijn in de Houthaven een vijftal speciale 'hufter-proof' woningen neergezet voor mensen die als asociaal bekend staan en in hun huidige woonomgeving voor extreme overlast zorgen. De vijf eerste bewoners, allemaal mannen die op het punt staan ontruimd te worden uit hun huidige huis, zullen dinsdag hun nieuwe woning betrekken.

Amsterdam kampt met zo'n 250 'anti-sociale' personen die overal extreme overlast veroorzaken. De corporaties en opvanginstanties weten niet wat ze met ze moeten en schuiven ze van het kastje naar de muur.

In het 'aso-dorp' staan de bewoners onder constant toezicht van een buurtregiseur, een woonbegeleider van HVO-Querido en twee huismeesters van de woningcorporaties. In Denemarken is al eerder een succesvolle proef gedaan met kleinschalige speciale behuizing voor overlastgevers met drugs- of alkoholverslaving en veelal ook psychische problemen. De zogenaamde 'Skaeve Huse'.

De woonunit die dertig vierkante meter groot is van stootvast materiaal dat ook nog eens geluidwerend is. De woningen zijn voorzien van alle basisbehoeften zodat de bewoners zelfstandig kunnen wonen.

De woonunits zullen zo'n twee tot vijf jaar aan de Jan Frankelaan blijven staan.
Provincie:
Tag(s):