woensdag, 17. januari 2007 - 19:37

Eerste Marsmeisje uit Nederland

Krimpen aan den IJssel

Voor Iahu-Anat Westenberg komt met haar komende Mars-missie een droom van jaren uit. Een droom die ontstond door haar contact met de ruimtevaart via het werk van haar moeder. Haar moeder, Artemis Westenberg, zal haar als Crew Engineer in de F.L.A.M.E. bemanning begeleiden in maart. F.L.A.M.E. staat voor Family Living Analysis on Mars Expedition, ‘a reference mission for human exploration of Mars’.

Om een bemande missie naar Mars dichterbij te halen, en daarmee het antwoord op de vraag of er (verwant) leven is op Mars, heeft de Mars Society reeds 6 jaar verschillende Mars Analoge Research Stations in gebruik. Het Flashline Mars Arctic Research Station (FMARS) in de Canadese poolcirkel en het Mars Desert Research Station (MDRS).

Op dat laatste station (MDRS) zal van 3 tot 18 maart 2007 een 12-jarige Nederlandse scholiere tot de bemanning behoren. Iahu-Anat Westenberg, scholiere van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel, is het eerste Europese kind dat zo iets mee mag maken. Normaal is de leeftijd grens voor bemanningen 18 jaar en die grens wordt al 6 jaar streng gehanteerd. Dit vooral ook omdat het leven op analoog Mars zwaar is en niet zonder gevaren.

Omdat het FLAME onderzoek juist gaat over het leven als gezin met kinderen op Mars mocht daar nu bij hoge uitzondering vanaf worden geweken. Iahu-Anat zal via internet begeleid worden door haar leerkrachten biologie en techniek. Naast begeleiding van haar experimenten door het Remote Science Team van de Mars Society. Iahu-Anat zal enkele experimenten uitvoeren tijdens haar 2 weekse dienst. Waaronder, en hoe kan dat ook anders voor een kind dat 3 jaar geleden nog deel nam aan de ‘Seeds in Space’ van de DELTA missie van astronaut André Kuipers, het kweken van sterrenkers in de kas die bij het station hoort.

Iahu-Anat heeft in het kader van Seeds in Space André Kuipers ontmoet tijdens de afsluiting van zijn Delta Missie. Bij die gelegenheid heeft André haar t-shirt met foto van hem in het ISS voorzien van een handtekening. Dit t-shirt hangt sindsdien ingelijst aan bij haar thuis aan de muur.

De klasgenoten van Iahu-Anat in Krimpen aan den IJssel zullen via webcams haar verrichtingen kunnen volgen. Ook zullen zij via e-mail contact met haar kunnen houden. Weliswaar zal Iahu-Anat in Full Sim (volledige Marssimulatie, dus niet zonder ruimtepak naar buiten) op het station verblijven, maar dataverkeer is mogelijk tussen Mars en Aarde en dus ook tussen het MDRS en Krimpen.

Iahu-Anat is in FLAME III de Crew Photographer. Zij zal voor haar fotografie op analoog Mars gebruik maken van een Kodak DX7590 camera. Deze camera heeft in eerdere missies reeds bewezen opgewassen zijn tegen de eisen die de stoffige, koude en door snijdende zandwinden gegeselde, woeste omgeving van analoog Mars aan apparatuur stelt.

De Family Living Analysis on Mars Expedition gaat over gezinnen mèt kinderen die op Mars (zullen) opgroeien. Het idee achter F.L.A.M.E. is dat er weliswaar eerst slechts wetenschappers als Marsonauten naar Mars zullen gaan. Wetenschappers die alleen maar onderzoek gaan doen. Net als astronauten in het International Space Station (ISS) nu.

Op den duur zullen er echter ook mensen op Mars blijven, of speciaal naar Mars reizen om er te gaan wonen. Die mensen zullen kinderen krijgen, maar Mars is een heel vijandige plek om kinderen op te laten groeien. Die kinderen zullen zich aan heel veel regels moeten houden anders gaan ze dood. F.L.A.M.E. is het eerste onderzoek dat wil laten zien dat het wel kan: kinderen op Mars.

Crew 59 F.L.A.M.E. III op het MDRS duurt van 3-18 maart 2007. Dit is de derde F.L.A.M.E. missie onder leiding van de Amerikaanse commandant Veronica Zabala-Aliberti. Naast Iahu-Anat zullen de drie kinderen van commandant Veronica opnieuw aanwezig zijn: Gino Zabala, Angelina Zabala en Madeline Zabala. Ook zij hebben hun eigen taken en experimenten in de bemanning. Iahu-Anat is in maart het 4e kind dat ooit op Analoog Mars zal leven en werken. Zij is het 1e Nederlandse, zelfs het 1e Europese kind dat deze buitenkans krijgt.
Provincie:
Tag(s):