donderdag, 22. maart 2007 - 11:43

Eerste Michiel de Ruyter Vijfje op 24 maart

Vlissingen

Ter ere van Nederlands bekendste zeeheld, Michiel Adriaenszoon de Ruyter, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën een zilveren vijf euromunt. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager zal op zaterdag 24 maart om 15:00 uur in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen de symbolische eerste munt slaan. Op deze dag is het exact 400 jaar geleden dat De Ruyter in Vlissingen werd geboren.

Grafisch kunstenaar Martijn Engelbregt tekende voor het ontwerp van de munt. In het fraaie ontwerp staan vier woorden centraal: PAREL, SCHRIK, ONZE en HUN. Deze woorden zijn voor de toeschouwer op eigen wijze te combineren. Bijzonder aan de munt is dat er geen sprake is van een kop of muntzijde. Op beide kanten staat een portret en op beide kanten staat de waardeaanduiding. De 60 aflopende ‘tanden of stralen’ aan de binnen- en buitenring van de munt kunnen gezien worden als de stralen van de parel, maar ook als de tanden van de schrik.

Het Michiel de Ruyter Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland en vanaf aanstaande maandag, 26 maart verkrijgbaar bij alle postkantoren. De munt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit Proof waarvan twee versies worden geslagen: een zilveren € 5,- munt en een gouden € 10,- munt. Deze exclusieve munten zijn te bestellen via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt, www.knm.nl. Op deze website en op www.herdenkingsmunt.nl kunt u meer informatie over het Michiel de Ruyter Vijfje vinden.
Provincie:
Tag(s):