woensdag, 14. november 2007 - 8:57

Eerste van reeks aardgastankstations geopend

Nijmegen

Minister Cramer van VROM opende woensdag het eerste aardgastankstation in Gelderland. Dat vond plaats bij het Nijmeegse tankstation van brandstofleverancier Nijol. De opening is de start van de plaatsing van 7 aardgastankstations die het Gelderse bedrijfsleven en de provincie Gelderland in 2008 zullen realiseren.

De firma Nijol wil binnen 3 jaar zelf nog eens 65 aardagasstations in Nederland plaatsen. Momenteel zijn er nog maar 7 aardgasstations over het land.

In het coalitieakkoord ‘Gelderland maakt het verschil’ heeft provincie Gelderland de ambitie vastgelegd om in 2010 overal in Gelderland aan de Europese normen voor fijnstof te voldoen. Daarom stelde de provincie € 600.000 subsidie beschikbaar aan pomphouders die in aardgas investeren, met als gevolg dat er eind 2008 in Apeldoorn, Arnhem, Ede, Geldermalsen, Nijmegen, Tiel en Zutphen aardgas kan worden getankt. Deze voortvarende uitrol heeft Gedeputeerde Staten doen besluiten om voor 2008 nog eens € 400.000 voor investeerders beschikbaar te stellen. Onder de merknaam Fuwell wil de firma Nijol daarnaast zelf binnen 3 jaar 65 aardagasstations in Nederland realiseren. Momenteel zijn er nog maar 7 aardgasstations over het land.

Met de realisatie van een Gelders netwerk van aardgastankstations wordt de infrastructuur aangelegd voor het schone en duurzame biogas. De 7 Gelderse aardgasstations moeten vanaf 2009 namelijk ook het duurzame biogas gaan leveren. Biogas zorgt voor een CO2-reductie van ten minste 75% van de huidige uitstoot uit voertuigen. Tot die tijd kunnen chauffeurs en automobilisten de luchtkwaliteit met aardgas direct verbeteren. Ook gemeenten zetten in op rijden op aardgas. Zo ruilen Nijmegen en Beuningen de komende jaren hun eigen wagenpark in voor auto’s op aardgas en kijkt de gemeente Nijmegen naar voordelen voor particuliere eigenaars van een auto op aardgas.

Met de opening van het eerste Gelderse aardgasvulpunt start ook een tweedaagse conferentie over duurzame mobiliteit in Arnhem. Hier delen Nederlandse en Duitse partners hun kennis en ervaring over schone brandstoffen en technieken om tot nieuwe projecten te komen. De conferentie is een initiatief van de provincie Gelderland, SenterNovem en Noord-Rijn-Westfalen.
Provincie:
Tag(s):