dinsdag, 12. juni 2007 - 10:44

Eieren goed voor de ogen

Maastricht

Veel ouderen krijgen of hebben last van 'macula-degeneratie', een aantasting van het netvlies die resulteert in verlies van gezichtsvermogen. De helft van de mensen die ouder zijn dan 65 jaar heeft er last van.De kans dat iemand die ouder is dan 75 jaar door de aandoening een groot deel van zijn gezichtsvermogen kwijt is, bedraagt twintig procent.

Momenteel zijn meer dan 100.000 mensen slechtziend of blind door macula-degeneratie, de vergrijzing zal dit aantal snel doen stijgen.

Het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit Maastricht werken samen met de Limburgse bedrijven Newtricious en Globus ei aan een oplossing om degeneratie tegen te gaan en wellicht de ziekte zelfs te voorkomen. "Tot voor kort was de ziekte niet te behandelen", zegt Jos Nelissen, eigenaar/directeur van Newtricious. "Inmiddels is er een curatief middel, maar dat moet maandelijks in het oog gespoten worden. Het is bovendien zeer kostbaar en maar geschikt voor een klein deel van de patiënten."

Preventie is natuurlijk zinvoller en hopelijk veel effectiever. "Degeneratie van de macula kan mogelijk worden tegengegaan door bepaalde pigmenten in het oog. Voeding die rijk is aan kleurstoffen, zoals maïs of spinazie, vult die pigmenten namelijk aan", lichten dr. Tos Berenschot (van de afdeling Oogheelkunde van het academisch ziekenhuis Maastricht) en dr. Jogchum Plat (Humane Biologie UM) toe. "Helaas lukt het niet om via de voeding voldoende kleurstoffen op te nemen om de macula-degeneratie een halt toe te roepen."

Mogelijk bieden eieren uitkomst bij Macula degeneratie. Het is bekend dat benodigde kleurstoffen beter worden opgenomen in het bloed wanneer ze zich bevinden in de vetachtige omgeving van bijvoorbeeld eidooiers. Bij macula-degeneratie spelen vooral de pigmenten luteïne en zeaxanthine een rol. Juist deze pigmenten zitten van nature in eieren. "Door kippenvoer met extra natuurlijke kleurstoffen aan te bieden, nemen de pigmenten in de dooiers toe. Het consumeren van die eieren zou enerzijds de macula-degeneratie kunnen stabiliseren en anderzijds preventief kunnen werken om macula-degeneratie te voorkomen", aldus de onderzoekers.

Momenteel onderzoekt Newtricious hoe men het gehalte aan kleurstoffen in de eieren kan verhogen. Vervolgens worden deze eieren gedurende een aantal maanden aan vrijwilligers verstrekt. Dit gebeurt onder leiding van prof.dr. Fred Hendrikse, hoofd van de afdeling oogheelkunde van het azM, dat samen met de vakgroep Humane Biologie van de UM het effect monitort. Daarbij worden ook andere factoren, zoals het cholesterolniveau en het omega 3-vetzuurgehalte van de vrijwilligers inde gaten gehouden.

Eind 2007 hopen de Maastrichtse onderzoekers en de Noordlimburgse ondernemers de hypothese bevestigd te zien dat de eieren een positieve bijdrage leveren aan het gezichtsvermogen van ouderen en zo aan hun kwaliteit van leven.
Categorie:
Tag(s):