maandag, 16. april 2007 - 19:58

Eigen tulp voor Hoorn

Hoorn

De gemeente Hoorn krijgt een eigen tulp. Op zaterdag 21 april zal de tulp onthuld en gedoopt worden. Plaats van handeling is het Westfries Museum waar de ambassadeur van Turkije en wethouder de tulp zullen onthullen.

De eer de tulp te onthullen en te dopen is voorbehouden aan ambassadeur van Turkije, de heer Selahattin Alpar en wethouder Jan de Boer van o.a. economische zaken en evenementen.

Direct daaraan voorafgaand vindt in de Oosterkerk een bijzonder optreden plaats van de Konya Sema Grubu, de fameuze draaiende derwisjen uit de Turkse stad Konya. Op diezelfde dag vindt tevens de heropening plaats van het Historisch Museum Turkije - Nederland. In het Westfries Museum begint op 21 april een tentoonstelling over de tulp.


De band tussen Hoorn en de tulp, die ruim 400 jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland kwam, gaat ver terug. In de gouden eeuw was de tulp een gewild beleggingsobject en de veroorzaker van de eerste beurskrach in de wereldgeschiedenis (1637).

De stad kent nog altijd gevelstenen die aan deze tulpomanie herinneren. Op dit moment zijn West-Friese bedrijven de belangrijkste leverancier ter wereld van tulpenbollen.

De nieuwe tulp voor Hoorn is afkomstig van het Enkhuizer bedrijf Tulpenselectie.nl, gespecialiseerd in de ontwikkeling en selectie van nieuwe tulpenrassen. Dit bedrijf heeft de nieuwe zaailing vijftien jaar geleden gekruist. Op zaterdagmiddag 21 april wordt de speciale tulp onthuld door de Turkse ambassadeur, de heer Selahattin Alpar. Vervolgens wordt de nieuwe tulp gedoopt door de Hoornse wethouder Jan de Boer en de heer Paul Botman sr. van Tulpenselectie.nl. Het zal overigens nog een jaar of vijf duren voordat de tulp in de handel komt.

Expositie
Na de doop van de tulp vindt in het Westfries Museum de opening plaats van een tentoonstelling over de geschiedenis van de tulp als ornament in de Nederlandse kunst. Tijdens de tentoonstelling zijn prenten, schilderijen, tekeningen en tegels te bezichtigen uit de 17e tot en met 19e eeuw. De tentoonstelling duurt tot en met 27 mei.

Optreden dansende derwisjen
Direct voorafgaand aan de doop van de tulp treden in de Oosterkerk de fameuze Konya Sema Grubu op. Deze draaiende derwisjen uit de Turkse stad Konya, die lange tijd in dezelfde richting draaien, zijn in Nederland in het kader van het Internationale Mevlana-jaar. Het optreden in Hoorn is gekoppeld aan de heropening van het Historisch Museum Nederland -
Turkije en het 650-jarig bestaan van Hoorn.

Het (gratis) optreden begint om 14.00 uur met een korte inleiding over de historie van Mevlana en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Reserveren is niet mogelijk. Bij de uitgang wordt een bijdrage in de kosten gevraagd.

Heropening museum
Na verschillende omzwervingen door Hoorn is het museum Turkije-Nederland teruggekeerd in de Wisselstraat, na een restauratie van het monumentale 16e - eeuwse pand. In het museum, dat om 13.00 uur wordt geopend door de ambassadeur van Turkije, is onder andere een Mevlana-tentoonstelling te bezichtigen. Het museum Turkije - Nederland wil het begrip tussen verscheidene culturen versterken en een bijdrage leveren aan de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving.
Provincie:
Tag(s):