maandag, 11. juni 2007 - 9:53

Eikenprocessierups 'opzuigen'

Breda

De Gemeente Breda is afgelopen week begonnen met de bestrijding van de jaarlijks terugkerende eikenprocessierups. Dit gebeurt vooral langs doorgaande wegen waar fiets- en voetpaden liggen. Dit jaar zijn de aantallen nesten en rupsen drastisch minder dan voorgaande jaren. Mogelijk is dat het gevolg van het op intensieve wijze weghalen van de rupsennesten in de afgelopen jaren.

De eikenprocessierups komt vooral voor in inlandse eiken. Deze harige beestjes vervellen een aantal malen voordat zij verpoppen en in vlinders veranderen. Hierbij komen vele brandhaartjes vrij die huidirritaties kunnen opleveren in de vorm van jeuk en huiduitslag. Daarom worden alle straten waar die eiken staan intensief gecontroleerd. Wanneer rupsen of nesten worden aangetroffen markeert de gemeente deze met rood-wit lint. Op deze wijze zijn de bomen voor zowel het publiek als de aannemer die de rupsen gaat verwijderen duidelijk zichtbaar.

Bij het bestrijden van deze rups gebruikt de Gemeente Breda geen chemische middelen. Maar ook biologische middelen worden niet toegepast, omdat nog onvoldoende duidelijk is wat het nadelige effect hiervan is op andere insecten. Daarom is gekozen voor het wegzuigen van nesten en rupsen

Deze week is gestart in het district zuidoost. Daarna wordt in een grote omtrekkende beweging via het district zuidwest met de klok mee de gehele stad behandeld. Dit duurt alles bij elkaar ongeveer twee weken. Indien nodig wordt een tweede bestrijdingsronde gestart.
Provincie:
Tag(s):