vrijdag, 27. april 2007 - 18:38

Eindhoven Airport vergemakkelijkt woon-werkverkeer Polen

Eindhoven

Na enkele jaren van uitstel, gaan 1 mei a.s. alsnog de grenzen open voor Poolse werknemers (alsook voor werknemers uit Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen). De meerderheid van de Tweede Kamer heeft er woensdag mee ingestemd dat werknemers uit deze nieuwe EU-lidstaten niet langer een tewerkstellingsvergunning nodig hebben. Uitbreiding van de Europese Unie betekent vrij verkeer van kapitaal, goederen, diensten en mensen. Bij laatstgenoemd punt waren er tot op heden nog beperkingen.

In Nederland werken momenteel ongeveer 100.000 Polen, waarvan 10.000 in Brabant. De meesten van hen reizen met de bus tussen hun Nederlandse en Poolse woonplaats. Vanaf 29 mei a.s. kunnen zij hun reistijd aanzienlijk verkorten door gebruik te maken van de nieuwe lijndienst tussen Eindhoven Airport en Katowice.

Low-cost luchtvaartmaatschappij Wizz Air vliegt iedere dinsdag, donderdag en zaterdag tussen Eindhoven en Katowice.

"In de regio Brabant/Limburg zijn inmiddels veel Poolse werknemers actief die met deze nieuwe lijndienst efficiënt tussen werk en privé kunnen reizen.", zegt Joost Meijs van Eindhoven Airport. "Polen is zowel op zakelijk als op toeristisch gebied een groeimarkt. We zijn dan ook erg blij met deze uitbreiding naar Oost-Europa via Wizz Air, de snelst groeiende goedkope luchtvaartmaatschappij van Centraal- en Oost-Europa. Een ruimere keuze in steeds meer bestemmingen levert meer passagiers, een snel groeiende economie en dus meer banen in de regio op. Wij leveren hier graag een bijdrage aan", aldus de zegsman.

Gerlof Roubos, directeur van VIA (Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars) valt hem bij. "Veel medewerkers uit Polen missen hun vrienden en gezin. Deze lijn geeft hen de mogelijkheid om vaker tussen het werken door thuis te zijn", zo zegt de directeur. "Onze verwachting is dat hier veel gebruik van gemaakt zal worden en wij hopen dat er in de toekomst één of meerdere vluchten per dag plaats zullen gaan vinden. Dit contract sluit goed aan bij het steeds internationaler worden van de (arbeids-)markt".
Provincie:
Tag(s):