woensdag, 17. januari 2007 - 17:50

Elf aanhoudingen na onrustige oud en nieuw Termunten

Termunten

Een rustige jaarwisseling berichten de meeste politiekorpsen in Nederland. Het is natuurlijk maar de vraag hoe u rustig ervaart. In het Groningse Termunten werd de jaarwisseling als onrustig ervaren door politie en bewoners. Ondanks veel voorbereiding door de wijk- en jeugdagent sloeg de vlam niet in de pan, maar letterlijk in de put.

Ter voorbereiding op de jaarwisseling heeft de politie intensief contact gehad met de jongeren om incidenten, die in het verleden gebeurd waren, te voorkomen. Dit bestond o.a. aanwijzen van plaatsen waar een brandstapel gemaakt mocht worden. Een groep jongeren uit Termunten(zijl) voelde zich niet genoodzaakt om in contact te treden met de politie en zorgde tijdens oud en nieuw voor onrust.

Oudejaarsavond rond 22.00 uur begon het met het opblazen van een put. Met een lawinepijl werd deze vernield en zorgde ervoor dat ook een gasleiding het begaf. Meters hoge vlammen waren het gevolg door de uitstroom van gas welke vlam gevat had. Tevens werden er brandstapels gemaakt waarbij afgewerkte olie en oude tractorbanden verbrand werden. Hierdoor raakte op verschillede plaatsen het asvalt beschadigd.

Niet veel later keerde de zich een groep van 50 mensen zich tegen de politie die zich verbaal agressief gedroeg en bierflesjes tegen politieauto’s gooide. Om de zaak niet verder te laten escaleren, joeg de politie de menigte met de wapenstok uiteen. Bij deze actie werd 1 aanhouding verricht.

Na verhoor van de verdachte werden in de weken na oud en nieuw nog eens 10 aanhoudingen gedaan. Jongeren in de leeftijd van 14 tot 27 jaar die op een inwoner van Assen en een uit Harlingen na, allemaal uit Termunten(zijl) komen. Deze aanhoudingen leverde volgens unitchef van de Politie Delfzijl, C. de Lange, bekentenissen op van 15 incidenten. Dit waren ondermeer het ingooien van ruiten, het opblazen van de put, brandstichten met milieubelastend materiaal en het gooien van bierflesjes naar de politie. Alle verdachten zijn met een proces-verbaal opzak naar huis gestuurd of opgehaald door hun ouders.

De unitchef spreekt van een succesvolle aanpak van de overlast en hoopt hiermee een signaal te hebben afgegeven. ‘Er is door de jeugd- en buurtagent veel tijd ingestoken om de jaarwisseling soepel te laten verlopen. De mensen die vooraf benadert zijn, hebben niet voor overlast gezorgd. De groep die dit wel deed zijn door intensief werk van de buurtagent aangehouden en zullen overgedragen worden aan justitie. Tevens kunnen twee bedrijven op komst van de politie rekenen. Eén bedrijf voor het leveren van afgewerkte olie en één voor het leveren van oude tractorbanden', aldus De Lange.
Provincie:
Tag(s):