woensdag, 17. januari 2007 - 10:18

Ernstig ongeval op bewaakte spoorwegovergang

Almen

Het Korps Landelijke Politiediensten, de Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, Pro Rail en de Inspectie Verkeer en Waterstaat stellen een onderzoek in naar een ongeval tussen een vrachtwagen en de trein Lochem - Zutphen.Het ongeval vond plaats op maandag 15 januari 2007 op de spoorweg-overgang aan de Kapelweg in Almen.

Bij het ongeval is de bijrijder van de vrachtwagen om het leven gekomen; de bestuurder is zwaar gewond per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Het trein- en autoverkeer blijft tot laat in de avond gestremd in verband met herstelwerkzaamheden aan de overweg.

Het ongeval werd maandag 15 januari 2007 rond 13.45 uur gemeld. Alle hulpverleningsdiensten rukten direct uit naar de spoorwegovergang aan de Kapelweg en ook een traumahelikopter werd richting Almen gedirigeerd.

Bij de komst van de hulpverleningsdiensten werd gedeeltelijk in de spoorberm een zwaar beschadigde vrachtwagen aangetroffen. Een deel van de lading vis lag op het spoor en in de berm. De vrachtwagen, zo bleek later, was uit de richting Almen komen rijden en was door de aanrijding met de trein weggeslagen en 180 graden gedraaid. De trein was een paar honderd meter verder tot stilstand gekomen.

De bestuurder, een 54-jarige Harderwijker raakte zwaar gewond en werd door de brandweer en ambulancepersoneel uit de cabine bevrijd. Vervolgens is hij na te zijn gestabiliseerd met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

De bijrijder, een 38-jarige man uit Katwijk bevond zich buiten de vrachtwagen en is door het ongeval om het leven gekomen. Hij werd geraakt door de weggeslagen vrachtwagen.

Uit het eerste onderzoek komt naar voren dat personeel van Pro Rail in verband met een storingsmelding onderweg was naar de bewuste overweg. Over het feit, dat de spoorweg-bomen omhoog gehouden zijn, doen verschillende verhalen de ronde. De onderzoeks-instanties willen hier eerst duidelijkheid over hebben.

Ten tijde van het ongeval waren meerdere wachtenden getuige van het drama en naast het feit dat de politie hen graag als getuige wil spreken, niet iedereen heeft gewacht, kunnen zij via de politie Slachtofferhulp krijgen.

De inzittenden van de trein zijn naar een overweg in de buurt gelopen en daar opgehaald voor verder vervoer.

Het treinverkeer zal tot laat in de avond gestremd zijn in verband met het onderzoek, de berging van de vrachtwagen en het herstel van de weggeslagen spoorweginstallatie.
Provincie:
Tag(s):