woensdag, 4. april 2007 - 15:27

ESA zoekt bemanningsleden voor naar Mars

Noordwijk

De European Space Agency ESA is op zoek naar vijf bemanningsleden die op vrijwillige basis mee willen op een anderhalf jaar durende reis naar en van Mars. Het gaat om een proef waarbij zes mensen volgend voorjaar vijfhonderd dagen lang worden geïsoleerd in Rusland, en doormiddel van een simulatietest reizen naar de Rode Planeet.

ESA zoekt voorstellen voor wetenschappelijk onderzoek, dat tijdens de simulatie kan worden uitgevoerd. Bij het experiment Mars500, zal de bemanning worden onderworpen aan uiteenlopende scenario’s.

Eerst de lancering, daarna de heenreis van 250 dagen en de aankomst op Mars. Na een excursie naar het Marsoppervlak volgt de lange thuisreis. Daarbij worden ook rampen en bijna-rampen in scène gezet. Misschien doet zich zelfs een echte calamiteit voor, of wordt iemand ziek. Met een vertraging tot veertig minuten in de communicatielijn met de ‘vluchtleiding’ is dat een flinke uitdaging.

Het experiment wordt uitgevoerd in een aantal aan elkaar geschakelde metalen tanks. Smalle doorgangsluiken bieden doorgang naar een medische hoek, het onderzoekslab, de keuken en het woongedeelte; samen een ruimte van tweehonderd vierkante meter. Een speciale tank doet dienst als Mars habitat. Hiermee kan de bemanning na de lange heenreis door de ruimte een verblijf op het Marsoppervlak nabootsen.

ESA participeert in het onderzoek, dat geleid wordt door het Russisch Instituut voor Biomedische Problemen (IBMP), om zich voor te bereiden op een échte missie naar Mars in de toekomst. Daarom zoekt de ruimtevaartorganisatie wetenschappelijke experimenten die in de simulatie kunnen worden opgenomen.
Het onderzoek is er opgericht om te kijken hoe de mens (ruimtevaarders) psychologisch reageert op zo’n langdurige reis.

ESA is betrokken op alle niveaus. ‘We zullen twee van de zes bemanningsleden selecteren en de missie mee vormgeven. Dat betekent dus ook een wetenschappelijk programma opstellen en participeren in de communicatie met de bemanning als die er eenmaal zit. Natuurlijk hebben we ervaring met astronauten in de ruimte, maar een lange missie naar Mars is wel even iets anders dan wat we tot nu toe hebben gedaan’.

De selectie voor bemanningsleden is vergelijkbaar met die voor astronauten. Voor dit experiment moet je ongeveer uit hetzelfde hout gesneden zijn. In het team moeten verschillende achtergronden vertegenwoordigd zijn; zoals medische, wetenschappelijke en technische specialisten. Dat zou je bij een echt Marsteam ook doen.

De deelnemers zijn lang van huis. Anderhalf jaar voor de feitelijke simulatie, maar ook ervoor en erna voor allerlei tests. We volgen de deelnemers ook na het experiment om de gevolgen voor hun leven in kaart te brengen. Midden juni doen we een oproep voor vrijwilligers. Wij doen een voorselectie, daarna volgt een selectie door het IBMP/ESA team. In November hopen we het definitieve team te presenteren.
Provincie:
Tag(s):