donderdag, 3. mei 2007 - 18:30

Europa Vredeskruis tentoongesteld in Echt

Echt

Het Europa Vredeskruis dat is toegewijd aan de Heilige Zuster Edith Stein, is vandaag tentoongesteld op de Bovenstestraat voor het Klooster van de Zusters Carmelitessen in Echt.

Het door de Oostenrijkse kunstenaar Helmut Strobl ontworpen Kruis is, gelijktijdig met de in de stad Patsch gebouwde piramidevormige kapel, door Paus Benedictus XVI gezegend ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder de Vredesheilige Edith Stein.

De kunstenaar lost hiermee een gedane belofte in aan de voormalige burgemeester van Patsch Josef Rinner, die destijds op een tractor is afgevoerd en ter dood is gebracht. Het Kruis gaat op vredes- en verzoeningsreis door Europa `in het spoor van Edith Stein'. Onder het thema 365 minuten ter bezinning en nagedachtenis aan deze Heilige wordt dit unieke kunstwerk acht opeenvolgende dagen uitgestald in respectievelijk Keulen, Echt, Dresden, Breslau, Auschwitz, Wenen en tenslotte Innsbruck.

Aan het Europese Vredeskruis werd in aanwezigheid van burgemeester Schaftenaar van Echt-Susteren 's ochtends een korte plechtigheid gewijd.

De orthodox joodse Stein ging in 1938 naar het klooster in het Echt. Zij werd op 2 augustus 1942 samen met haar zus opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Op 9 augustus werden de twee zusters in de gaskamer omgebracht.
Provincie:
Tag(s):