zondag, 4. november 2007 - 2:56

Excelsior wint knotsgekke derby

Na een knotsgekke slotfase is Excelsior winnaar geworden van de Rotterdamse derby tegen Sparta. Op Woudenstein werd het 4-3 voor de rood/zwarte formatie.

Een belangrijke rol bij de ondergang van het nog steeds onderaanstaande Sparta speelde Ayodele Adeleye. De verdediger pakte 12 minuten voor tijd zijn tweede gele kaart, waarna Sparta - dat met 2-3 voorsond - geheel instortte.

In een niet al te felle eerste helft was Sparta de betere ploeg en kwam tot twee keer toe ook op voorsprong. Rose (18) en Roberts (40) maakten die treffers. Dat Excelsior in die zelfde eerste periode tot twee keer toe gelijk kwam (via Geert Den Ouden; intikker plus penalty)is te wijten aan laks verdedigen en ook aan pech, want echt veel aanspraak op doelpunten kon Excelsior niet maken. Overigens is Den Ouden wel aan en opmerkelijk seizoen bezig, want na de wedstrijd van zaterdagavond staat hij derde op de topscorerlijst met een totaal van 7 treffers.

De tweede helft werd Excelsior agressiever, al kon het een derde Sparta-treffer (Boukhari, 66ste minuut) niet voorkomen. Twaalf minuten voor tijd kantelde de wedstrijd uiteindelijk toch toen Adeleye Geert Den Ouden op zijn eigen helft onderuit schoffelde en kon vertrekken. Daarna kwam Sparta er niet meer uit en was Excelsior levensgevaarlijk.

Johan Voskamp kopte in de 88ste minuut de 3-3 binnen, waarna in blessuretijd het beslissende doelpunt voortkwam uit een weergaloze vrije trap van Kees Luijckx: 4-3.