vrijdag, 9. februari 2007 - 15:34

Explosieve prijsstijging van citrusvruchten

Amsterdam

Vanwege de explosieve prijsstijging van sinaasappelconcentraten zien fabrikanten van vruchtensappen en -dranken zich genoodzaakt de hogere kosten voor grondstoffen door te berekenen. Sinaasappelconcentraat is de belangrijkste grondstof voor vruchtensappen en -dranken,

Als gevolg van de orkanen in de afgelopen jaren is een groot deel van de citrusoogst in Florida (Verenigde Staten) verloren gegaan. Het citrusareaal was ook al gedaald als gevolg van ziekte in de fruitbomen in Florida en Brazilië. Nagenoeg alle fruitconcentraten voor de wereldmarkt zijn afkomstig uit Florida en Brazilië.

Bovendien neemt de behoefte aan sinaasappelconcentraat wereldwijd toe door een toenemende vraag uit China en Rusland.

Aangezien pure vruchtensappen en -dranken geheel afhankelijk zijn van natuurlijke ingrediënten, hebben natuurverschijnselen een grote invloed op de prijs. Om een, lliter sinaasappelsap te produceren, zijn gemiddeld 15 sinaasappels nodig.

De prijs van sinaasappelconcentraat is de afgelopen 2 jaar verdrievoudigd. De consequentie hiervan is dat de verkoopprijzen van de fabrikanten zullen stijgen. 'Een ontwikkeling die in Europa al merkbaar is,'aldus algemeen secretaris Peter Rijnhout van de VIGEF. Het prijsbeleid is en blijft een individuele verantwoordelijkheid van de fabrikant.
Categorie:
Tag(s):