maandag, 9. april 2007 - 10:12

Expositie 'Dijk te Kijk' weer open voor publiek

Petten

In Petten is afgelopen weekend de expositie "Verzet de Bakens" geopend voor publiek. De expositie legt uit op welke manier de overheid in verleden, heden en toekomst werkt aan de bescherming van ons land tegen de zee. Want veilige dijken en duinen zijn van levensbelang voor Noord-Holland. Tot en met eind oktober 2007 is de expositie dagelijks (behalve op maandagen) te bezoeken. De toegang is gratis.

Noord-Holland is aan drie kanten omgeven door water, door de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Daarbij ligt Noord-Holland ook nog eens grotendeels onder de zeespiegel. Soms wel vijf meter. Het klimaat op aarde verandert. Eén van de gevolgen daarvan is een stijgende zeespiegel.

Ook heeft onderzoek aangetoond dat de golven van de Noordzee veel krachtiger zijn dan we altijd dachten. Onze duinen en dijken moeten de komende jaren versterkt worden om in Noord-Holland ook in de toekomst veilig te kunnen leven.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hebben elk een specifieke taak in de zorg voor veilige dijken en duinen. Die samenwerking is belangrijk om de komende jaren aan de effecten van klimaatverandering en krachtigere golven het hoofd te kunnen bieden.

In het informatiecentrum Dijk te Kijk wordt uitgelegd hoe ze dat doen. In de tentoonstelling staan actuele tekstpanelen over diverse onderwerpen. Daarnaast kunnen bezoekers spelenderwijs hun kennis vergroten door bijvoorbeeld te onderzoeken welk effect de golfkracht heeft op een dijk. In de tentoonstelling zijn via een beeldscherm ook de actuele gegevens over weer, wind en water voor de kust van Petten te zien.

Dijk te Kijk, Strandweg 4, 1755 LA Petten
Telefoon: 0226 – 38 14 55
E-mail: dijktekijk@hhnk.nl
Open: van 7 april t/m 31 oktober 2007 (maandag gesloten), 10.00 tot 17.00 uur.
De toegang is gratis
Provincie:
Tag(s):