zondag, 14. januari 2007 - 19:28

Extra controle op fietsverlichting

Regio Groningen

Wie verstandig op de fiets zit, zorgt voor goede verlichting en reflectie. Dat is bij steeds meer Groningers het geval. Behalve bij jongeren. Bij maar liefst 70 procent is de verlichting niet in orde. Regiopolitie Groningen gaat daarom de komende week extra controleren op fietsverlichting en reflectie.

Verlichting is belangrijk voor je eigen veiligheid als fietser. Goede verlichting zorgt ervoor dat je eerder gezien wordt door andere weggebruikers en dat je zelf alles beter ziet. Je bent als fietser zeer kwetsbaar. Als een automobilist je niet ziet en er daardoor een ongeval ontstaat, trek je als fietser vaak aan het kortste eind. Bedenk daarbij dat een ongeval met lage snelheid al grote gevolgen kan hebben. Dus zorg voor werkende fietsverlichting en goede reflectoren!

Fietsers moeten 's nachts altijd voor- en achterlicht voeren. Overdag ook, als het zicht wordt belemmerd of bij donker/schemering weer. De voorlamp moet wit of geel licht uitstralen. De kleur van het achterlicht moet rood zijn en aan de fiets bevestigd zijn. Een goedgekeurd achterlicht is te herkennen aan een rondje met daarin de letters NL.

De fiets moet op drie onderdelen reflectoren hebben:

- een niet-driehoekige rode achterreflector

- gele reflectoren op de trappers

- witte of gele zijreflectoren aan de wielen

Fietsverlichting moet permanent branden en mag dus niet knipperen. Daarbij moet de verlichting aan de fiets bevestigd zijn. Een knipperend ledlampje aan een jas of tas is daarmee dubbel fout. Fietsers mogen ook geen armlampje gebruiken. Verlichting op batterijen is wel toegestaan. Er wordt gecontroleerd op verlichting voor- en achterop de fiets, reflectie op de trappers, reflectie in de wielen en het hebben van een rode reflector op de achterkant van de fiets. Op ieder defect staat een boete van € 20,-.
Provincie:
Tag(s):