zaterdag, 29. december 2007 - 0:23

Extra politie-personeel tijdens de oudjaarsnacht

Rotterdam

Ondanks dat de politie uitgaat van een prettig en gezellig Oudjaarsnachtfeest zet zij extra personeel in. Daarnaast heeft de politie wel een aantal activiteiten ondernomen om geweldplegingen en vernielingen tegen te gaan. De politie is dit jaar hier extra alert op. Ook met politiemensen in onopvallende burgerkleding.

Één van de acties is dat wijkpolitie van ondermeer Rotterdam-Noord en politiedistrict De Eilanden in totaal ongeveer 150 brieven hebben afgegeven bij verdachten van vernieling van de Oudjaarsnacht 2006-2007. Ook zijn daarbij diverse gesprekken gevoerd. In de brief wordt hen een prettige jaarwisseling gewenst, maar worden de jongeren ook gewaarschuwd voor de gevolgen om wederom te worden opgepakt; hen hangt een hogere straf boven het hoofd en ook zullen de kosten worden verhaald. Er zijn ook enkele voorbeelden gegeven: het vernielen van een enkele ruit van een bushokje kost daarbij al snel 400 euro.
De politie zal alerter reageren op meldingen van getuigen bij vernieling. De politie vraagt aan bewoners en andere getuigen om informatie rondom vernielers en geweldplegers door te spelen aan de politie. Op heterdaad kunnen mensen bellen met 112. Als het gaat om informatie over verdachten kunnen mensen bellen met de politie op 0900-8844. Mensen worden hiertoe op verschillende manier bewust van gemaakt, onder andere door het laten vliegen van een vliegtuig met een tekst op Oudjaarsdag.

Er is een landelijke campagne van start gegaan om het nummer van M. extra onder de aandacht te brengen. M. is Meld Misdaad Anoniem bij de politie: 0800-7000.

Een ander experiment is het "Weekendarrangement" in Vlaardingen. Verdachten die vanaf zondagavond worden opgepakt voor geweldpleging en/of vernieling zullen voor onderzoek op zijn vroegst pas dinsdagochtend worden vrijgelaten. Daarnaast zal er ook in de regio worden geëxperimenteerd met het uitdelen van chocola door horecamensen en politiepersoneel, waaronder in Rozenburg.

Verder is de politie gericht op het direct actie ondernemen bij geweld tegen overheidsdienaren. Er zal aangifte worden gedaan van ieder incident.
Provincie:
Tag(s):