vrijdag, 9. maart 2007 - 15:06

F-16's door geluidsbarrière boven Noord-Holland

Amsterdam

Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht hebben vrijdagmiddag een vliegtuig dat onderweg was van Duitsland naar België onderschept.Met het toestel kon geen radiocontact worden gemaakt. De jachtvliegtuigen gingen daarbij boven het midden van Noord-Holland door de geluidsbarrière.Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdagmiddag laten weten.

De F-16’s stegen om 13.05 uur onder begeleiding van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen op om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Nadat dit was gelukt en het radiocontact was hersteld keerden ze terug naar de thuisbasis Leeuwarden.

Als F-16's met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur vliegen gaan ze door de geluidsbarrière en veroorzaken daarbij een zogenaamde sonic boom. Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert -taak.

Bij melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht komt van de NAVO en wordt gegeven aan het militair verkeers- en gevechtleidingscentrum in Nieuw Milligen die vervolgens de altijd gereedstaande F-16 alarmeert.
Provincie:
Tag(s):