donderdag, 20. december 2007 - 22:46

Feestelijke start verbouwing stadhuis

Lelystad

Donderdagmiddag 20 december 2007 hebben de wethouders Lodders en Fackeldey met de onthulling van een levensgroot doek op de gevel, het startsein gegeven voor de verbouwing van het stadhuis. Het stadhuis, dat al weer bijna 25 jaar oud is, werd in 1984 opgeleverd en geopend door de toenmalige burgemeester Gruijters en Ruud Lubbers. Het gebouw stond toen nog wat plompverloren in een kale polder. Er was nog geen Kroonpassage, geen NS-station, geen stadhuisplein, geen Zuil van Lely.

Er is heel veel ontwikkeld sindsdien. En het is nog lang niet klaar. Het nieuwe stadshart is volop in ontwikkeling en maakt van Lelystad een nog completere stad. Ook het stadhuis ontwikkelt mee. Er staat een grote en ingrijpende verbouwing te wachten. Het Masterplan Renovatie en Groot onderhoud Stadhuis is op 7 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Centraal in dit plan staat dienstverlening aan de inwoner. De gemeente is continue bezig om de dienstverlening te verbeteren; er is een informatief en hulpgevend Infocentrum, de openingstijden van de stadswinkel zijn onlangs verruimd en er is nu ook een vergunningenloket.

Eén van de belangrijkste veranderingen ligt niet in de fysieke sfeer. Door de verbouwing wordt de gemeentelijke dienstverlening naar een hoger plan getild. Belangrijk voor de inwoners is dat er een duidelijke één-loketfunctie komt. Burgers kunnen dus terecht bij één loket en hoeven voor diensten of vragen niet meer naar verschillende balies of verdiepingen, zoals nu het geval is. De burger komt dus nog meer centraal te staan.

De nieuwe ontwikkelingen in het stadshart worden gekoppeld aan de verbetering en bereikbaarheid van de gemeentelijke voorzieningen. Er komt een nieuwe entree aan de westkant. Deze vormt de gezamenlijke toegang voor het stadhuis en de bibliotheek. De nieuwe ingang nodigt uit en wordt nog duidelijker de toegangspoort tot het (bestuurs)centrum van Lelystad.

De aanpassingen aan het stadhuis worden gesplitst in twee fasen. Fase 1 gaat nu van start. In deze fase wordt onder meer de nieuwbouw van de Westentree gerealiseerd en de herinrichting van de Stadswinkel en de Burgerzaal. De bouwwerkzaamheden van de Westentree vinden in de komende maanden plaats, en de oplevering is naar verwachting eind 2008.
Provincie:
Tag(s):