woensdag, 5. december 2007 - 20:47

Fietsendieven stelen met nieuwe methode

Zaandam

De politie Zaanstreek-Waterland heeft onlangs ontdekt dat er een nieuwe werkwijze is voor het stelen van fietsen. Op een kinderlijk eenvoudige wijze en binnen een paar seconden is een aantal typen (ART-gecertificeerde) fietssloten te openen. Hierbij blijven de sloten onbeschadigd.

Bij navraag bij andere korpsen bleek ook het korps Amsterdam-Amstelland te maken te hebben met deze nieuwe methode. De politie Zaanstreek-Waterland wil de verzekerde én onverzekerde consument beschermen en daarom waarschuwen en daartoe heeft de korpsleiding na de ontdekking per brief de betreffende slotenproducenten in kennis gesteld en gevraagd om passende maatregelen te nemen.

De producenten, verzekeraars en de politie Zaanstreek-Waterland zijn meerdere malen bij elkaar gekomen om over de te nemen maatregelen te spreken. De politie ontdekte de nieuwe methode nadat in de regio Purmerend bij een aantal gestolen fietsen onbeschadigde kabels werden teruggevonden. Dat deed een vermoeden ontstaan dat het dievengilde op een andere manier dan gebruikelijk te werk gaat. Camerabeelden bevestigden dit.

Ook zijn diverse aanhoudingen verricht waarbij verdachten aangaven volgens de nieuwe methode 'te werken'. Het korps van Zaanstreek-Waterland heeft gegevens uitgewisseld met Amsterdam-Amstelland en vervolgens is verder onderzoek ingesteld.

De slotenproducenten hebben maatregelen genomen, onder meer in de vorm van dagbladadvertenties die nog worden geplaatst. De politie adviseert fietsenbezitters om de landelijke dagbladen goed in de gaten te houden. Zodat consumenten weten of ook hun slot makkelijk te manipuleren valt.
Provincie:
Tag(s):