maandag, 2. april 2007 - 8:40

Filedruk blijft toenemen

Utrecht

In de eerste drie maanden is de filedruk met bijna twintig procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2006. De stijging vond zowel plaats bij de belangrijkste 50 knelpunten als in de rest van Nederland. Dit maakt de Verkeersinformatiedienst de VID bekend.

Vooral in de eerste twee maanden van het kwartaal was het drukker; de drukste dag was 18 januari. Die dag hield een zware storm het verkeer in zijn greep en ontstond bijna vijf procent van de filedruk in deze periode.

Het eerste kwartaal van 2007 was het drukste eerste kwartaal ooit. In drie jaar nam de filedruk met 35% toe. Het lijkt er op dat het verschil in filedruk tussen de verschillende seizoenen steeds kleiner wordt.

Filedruk, ook wel filezwaarte genoemd, is het aantal kilometers file maal de duur ervan.

Naast een toename van het autoverkeer speelt ook mee dat januari en februari meer neerslag kenden dan normaal. Bij regen houden automobilisten meer afstand dan anders en daardoor is er minder ruimte op de weg.

De extra aandacht bij de fileregistratie die wordt besteed aan het benoemen van oorzaken van individuele files werpt zijn vruchten af: van bijna 19% is nu een specifieke oorzaak bekend anders dan verkeersaanbod door spitsverkeer. Circa 8% van de filezwaarte wordt nu toegeschreven aan wegwerkzaamheden, tegen ruim vijf procent in het eerste deel van 2006. Dat lijkt echter eerder te worden veroorzaakt door beter gegevensmateriaal dan door een toename van de oorzaak zelf.

In de top 10 van grootste knelpunten valt Culemborg op de A2 richting Den Bosch op. In 2006 al sterk gegroeid, nu al op nummer vier in de file top 10. De rijstrookvermindering van drie naar twee rijstroken vormt steeds meer een flessenhals. Op het traject Utrecht . Den Bosch is de filedruk in een jaar gegroeid met maarliefst zestig procent.

Het belangrijkste knelpunt van het eerste kwartaal blijft Zoeterwoude-Rijndijk op de A4 richting Delft, hoewel de filedruk daar licht daalde. Mogelijk heeft het niet openen van de Brug over de Oude Rijn door een defect in de eerste maanden van het jaar een positief effect op het ontstaan van files bij dat knelpunt.
Provincie:
Tag(s):