vrijdag, 7. december 2007 - 8:34

Filmvertoning Blindsight voor blinden en slechtzienden

Nijmegen

Met de techniek van audiodescriptie is de filmvoorstelling Blindsight dagelijks ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden! Blinden en slechtzienden kunnen samen met het reguliere bioscooppubliek genieten van deze aangrijpende documentaire.

Blindsight gaat over zes Tibetaanse tieners die proberen een gevaarlijke bergkam bij de Mount Everest te beklimmen. Een gevaarlijke reis die al snel onmogelijk lijkt omdat de tieners blind zijn.

De film is eveneens een portret van de Duitse Sabriye Tenberken, een activiste die de eerste Tibetaanse school voor blinden oprichtte en ook Braille without Borders stichtte, een organisatie die tot doel heeft blinde mensen op te leiden zodat ze in staat zijn om in de maatschappij te integreren.

Wanneer Tenberken de beroemde blinde bergbeklimmer Erik Weihenmayer op haar school uitnodigt, inspireert hij haar om samen met de kinderen een reis te maken naar een plek die hoger ligt dan ze ooit zijn geweest. De documentaire volgt het gezelschap op een adembenemende tocht, waarin bergen worden beklommen en grenzen worden verlegd. Blindsight is al op vele internationale filmfestivals bekroond is met de publieksprijs, waaronder onlangs op het Festival van Vlaanderen in Gent.

LUX zet zich als grootste filmtheater van het land graag in om filmvoorstellingen voor iedereen toegankelijk te maken. Eerder waren de films Blind en Zwartboek voorzien van audiodescriptie, een systeem waarmee blinden en slechtzienden een film met behulp van een oortje kunnen volgen. Ze horen daarmee tijdens de voorstelling een beschrijving van de elementen die in beeld zichtbaar zijn, zoals gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, landschappen, decors en kleding. Blindsight is de derde film die LUX ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk maakt.

Van donderdag 6 t/m woensdag 12 december dagelijks te zien om 19.15 uur. Za 8, zo 9 en wo 12 december om 14.30 uur.
Wilt u gebruik maken van de techniek van audiodescripite, svp reserveren via de kassa van LUX op telefoonnummer 0900 5894636.
Provincie:
Tag(s):