donderdag, 26. april 2007 - 18:39

Financiële sector oefent met NCTb het alerteringssysteem terrorismebestrijding

Amsterdam

De Financiële sectorheeft donderdag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) geoefend met het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb). Het ging daarbij om een ‘papieren’ oefening waarin de besluitvormingsprocessen, informatie-uitwisseling tussen de NCTb, operationele diensten en de sector en de wijze van communicatie met het publiek zijn geoefend. Aan de oefening namen ondermeer het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank, en een aantal banken deel.

Het oefenscenario betrof een situatie van ‘matige dreiging’. Dit betekent dat er weliswaar geen concrete, maar toch serieuze aanwijzingen zijn, voor een terroristische dreiging. Daarmee is voldoende aanleiding gevonden om verscherpte waakzaamheid in acht te nemen. De te nemen maatregelen zijn vandaag in de oefening met de sector besproken maar niet daadwerkelijk uitgevoerd.

Het ATb is bedoeld voor overheidsdiensten en bedrijfssectoren. Het stelt de autoriteiten in staat de situatie te controleren en maakt duidelijk welke mate van alertheid geboden is en welke maatregelen daarbij nodig zijn. Het alerteringssysteem kent een aantal niveaus: hoe groter de dreiging, hoe verder er wordt opgeschaald.
Categorie:
Tag(s):