vrijdag, 7. december 2007 - 17:10

Foppe de Haan zegt nee tegen Oranje

Amsterdam

Foppe de Haan is niet bereid komend jaar Marco van Basten op te volgen als trainer van het Nederlands elftal. Hij zegt dit komende zondagavond in het NCRV’s interviewprogramma, 30 hoog. In een tijdsbeslag van amper een half uur weet interviewer Frénk van der Linden zijn onbekende gast tot bijzondere uitspraken te verleiden.

Hoog boven de drukte, in de Amsterdamse Mondriaantoren, ontspint zich een openhartig vraaggesprek waarin Foppe de Haan niet alleen spreekt over zijn besluit zich niet beschikbaar te stellen voor de opvolging van Marco van Basten, maar ook verhaalt over een dramatische persoonlijke gebeurtenis en de consequenties daarvan voor zijn persoonlijke én professionele leven.

De Haan vertelt in het interview tot en met de Olympische Spelen in Peking actief te zijn als coach van Jong Oranje. Vervolgens wil hij gas terug nemen. Afgelopen maand zwaaiden veel supporters tijdens de wedstrijd Nederland-Slovenië met witte zakdoekjes ten teken dat Van Basten moest opstappen, en riep het publiek massaal om de populaire Fries. Ook in de top van de KNVB geldt De Haan als een serieuze kandidaat, nu de huidige bondscoach zijn vertrek, na het EK, heeft aangekondigd.

Volgens De Haan is hij zijn echtgenote na een lange loopbaan verschuldigd het rustiger aan te gaan doen. “Mijn vrouw zei nog: ‘Je zegt niet dat je trainer van het Nederlands elftal wil worden, hè.’� Op de vraag of hij misschien toch te vermurwen zou zijn: “Nee. Nee. Nee.� De eventuele opvolging van Marco van Basten acht hij niet te rijmen met de belofte die hij haar heeft gedaan.
Categorie:
Tag(s):